Druga nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće, poznata i kao folikularna faza ciklusa, uglavnom predstavlja „svetlu“ fazu, bar kada je opšte fizičko stanje i raspoloženje u pitanju. Ovo možemo zahvaliti porastu estrogena koji umanjuje efekte stresnih hormona, a vezuje se i za povećanje serotonina, čuvenog „hormona sreće“.

U drugoj nedelji trudnoće, u vašem mozgu i reproduktivnim organima odvijaju se neki suštinski i složeni procesi. Iako ne možete primetiti šta se zapravo događa i možda osetite samo malo žiganje, 2. nedelja trudnoće je početak moguće serije događaja koji vode ka tome da vaša beba postane realnost.

Druga nedelja trudnoće – Ovulacija

Svakog meseca jedna od vaša dva jajnika oslobađa jajnu ćeliju. To se događa naizmenično, a kod nekih žena se oslobodi više od jedne jajne ćelije u svakom mesečnom ciklusu.

Jajna ćelija se nalazi u omotaču punom tečnosti koji se naziva folikul. Određen hormon „govori“ folikulu kada treba da pukne kako bi jajna ćelija dospela u jajovod. U ovoj nedelji počinje da se izdvaja samo jedan, dominantni folikul u kome se razvija jedna zrela jajna ćelija. Ostali folikuli će uskoro početi da se smanjuju, dok će dominantni folikul nastaviti da raste.

Uskoro će upravo ovaj dominantni folikul, pod uticajem LH hormona osloboditi zrelu jajnu ćeliju. Proces oslobađanja jajne ćelije se zove ovulacija, a po kalendaru trudnoće nastupa početkom 3. nedelje trudnoće, odnosno oko 13. do 15. dana ciklusa.

Istovremeno, dok su vaši folikuli zauzeti sazrevanjem jajne ćelije, razvija se sluzokoža materice. Estrogen se oslobađa iz ćelija u folikulu i to pomaže da se pokrene proces pripreme vaše materice za prijem oplođene jajne ćelije.

Da bi uopšte došlo do oplodnje, mora se poklopiti puno stvari, a najvažniji je odabir pravog trenutka

Ako ne dođe do oplodnje vaše jajne ćelije spermatozoidom vašeg partnera, zadebljana i prokrvljena obloga unutrašnjosti materice više neće biti potrebna i u narednom periodu će se oljuštiti i biti izbačena iz organizma. To se obično događa dve nedelje posle ovulacije.

Kada ovuliram?

Kod većine žena ciklusi traju 28-32 dana, mada se par dana više-manje i dalje smatra normalnim rasponom. Do ovulacije dolazi oko 14-og dana od početka menstrualnog ciklusa. Kod žena sa ciklusom dužim ili kraćim od standardnih 28 dana i vreme ovulacije biće drugačije.

Postoje i neke suptilne spoljne promene kojih ste možda svesni kada ste spremni za ovulaciju:

  • Kod nekih žena se pojačava čulo mirisa ili osetljivost na mirise koje inače ne primećuju;
  • Bol u predelu karlice;
  • Ukoliko vodite kalendar menstrualnog ciklusa, ovih dana možete proveravati konzistenciju cervikalnog sekreta koja bi trebalo da postaje sve više nalik belancetu, kako se dan ovulacije bliži;
  • Kod nekih žena se razvija povećan libido i već a senzualnost prema partneru. Posmatrano na biološkom nivou, to je način na koji priroda podstiče parove na seksulani odnos u vreme kada je žena najplodnija;
  • Postoje testovi koji analizom urina ili pljuvačke mogu da detektuju hormonalne promene i upozore ženu na ovulaciju. Ovi testovi se mogu kupiti u apotekama;
  • Važan indikator ovulacije je i skok bazalne temperature tela. Iako ovaj skok znači da se ovulacija već desila (i da je kasno za pokušaje u ovom ciklusu), ipak ovaj pokazatelj vam može pomoći da procenite kada će ovulacija najverovatnije nastupiti u narednom ciklusu. Naime, ukoliko imate redovne menstruacije, a nekoliko meseci pratite bazalnu temperaturu tela, možete dobiti jasnu sliku o tome kog dana ciklusa najčešće nastupa ovulacija.

Jajna ćelija je sposobna za oplodnju oko 12-24 sata nakon njenog osobađanja iz folikula. Život spermatozoida je mnogo duži, oko 3-5 dana. To znači da oni mogu da zauzmu položaj i sačekaju par dana, kupujući vreme dok se ne ukaže prilika za uspešnu oplodnju jajne ćelije. Zbog toga, ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, vredno je truda planiranje seksulanih aktivnosti par dana pre ili posle ovulacije.

Prva nedelja trudnoće

 

Druga nedelja trudnoće – Oplodnja

Oplodnja jajne ćelije se uglavnom dešava u jajovodu i to u trećoj nedelji trudnoće. Važno je da oplođena jajna ćelija nastavi da se kreće prema materici, jer veoma brzo započinje deoba ćelija. Ako ne nastavi kretanje i ostane u jajovodu, stvara se vanmaterična trudnoća koju te mikroskopske cevčice jednostavno ne mogu da prime.

Imajte u vidu da bez obzira na to da li vodite kalendar ciklusa, svi stručnjaci se slažu da je za zdrav par dovoljno da ima odnose na svaka dva do tri dana kako bi došlo do trudnoće.

Ukoliko su jajnici izbacili, a spermatozoidi oplodili više od jedne jajne ćelije, može se desiti da ću se već u stomaku družiti sa batom ili sekom, odnosno da ću imati blizanca. Ako se pak jedna oplođena jajna ćelija prilikom deobe podeli u dve odvojene celine,imaću identičnog blizanca.

Nakon uspešne oplodnje, tokom sledećih 10 do 30 sati mešaju se ćelijska jezgra spermatozoida i jajašca, odnosno genetski materijal mojih budućih roditelja. Mama, tvoja oplođena jajna ćelija se sada zove zigota i ima ukupno 46 hromozoma: 23 od tebe i 23 od tate. Na taj su način već sada definisane mnoge moje buduće osobine, kao i moj pol: ako je tatin spermatozoid doneo Y hromozom, biću dečak, a ako je doneo X hromozom, biću devojčica.

Misionarska poza najbolja za trudnoću

Pokušajte da se opustite i nemojte od toga da pravite samo još jedan “posao”. Pronađite najbolju pozu – eksperti kažu da su najbolje one u kojima je sperma vašeg partnera bliže grliću materice, a da orgazam takođe pomaže jer kontrakcije uvlače više sperme.

Ukoliko želite da zatrudnite, mnogi satručnjaci preporučuju da je „misionarska“ poza (muŠkarac iznad žene) najbolja za „pravljenje dece“. Teorija kaže da ova poza dozvoljava najdublju penetraciju. Stavljanje jastuka ispod ženine stražnjice će takođe pomoći uspešnom susretu jajne ćelije i spermatozoida. Vaša šansa da zatrudnite povećaće se i ukoliko 30 minuta posle odnosa ostanete nepokretno da ležite na leđima.

Druga nedelja trudnoće – Fizička promena

Obratite pažnju na signale da ste ovulirali ili da ćete ubrzo. Vodite evidenciju i beležite datume vaše poslednje menstruacije i kada je počela i završila. Ovulacija se obično dešava negde na polovini između dva menstrualna ciklusa.

Druga nedelja trudnoće – Emocionalne promene

Možete se osećati nekako više zaljubljivo, imati povećan libido ili jednostavno svog partnera smatrati atraktivnijim nego inače. Nekako, one njegove male iritantne navike kao da vam više neće biti važne. Pa dobro, barem ne ove nedelje.

Vaša beba u ovoj nedelji

U ovoj nedelji vaša beba još nije začeta, iako ste vi zvanično dve nedelje trudni. Ipak, za to postoji mogućnost kada budete ovulirali. Sve genetske informacije vaše bebe sadržane su u jednoj ćeliji koja će biti puštena iz jednog od vaših jajnika negde na pola puta između dva vaša ciklusa.

Za bebu je potrebno dvoje

Ovulacije je samo jedna polovina priče kada se radi o pravljenju bebe i dolaska do druge nedelje trudnoće. Kada vaš partner ejakulira u njegovoj semenoj tečnosti se nalazi oko 100-300 miliona spermatozoida. Ali dovoljan je samo jedan da oplodi vašu jajnu ćeliju. Od tog trenutka svi ostali spermatozoidi odustaju od daljih pokušaja.

Ne brinite ako niste zatrudneli već u prvom ili nakon više meseci od kada ste počeli da pokušavate. Može biti potrebno vreme da upoznate svoje cikluse i da saznate kada su vam najplodniji dani. Svakog meseca postoji oko 20% šansi da se zatrudni i mnogim parovima je potrebno i do 12 meseci ili više za začeće.

Saveti

Obratite pažnju šta unosite od hrane. Višak, kao i manjak kilograma mogu da utiču na reprodukcionu sposobnost. Pokušajte pre trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu telesnu težinu, jer trudnoća nije vreme za držanje dijete.

Izbegavajte masnu hranu i hranu bogatu šećerom.  Unosite više  svežeg voća i povrća. Da biste sačuvali elastičnost kože, dobro varenje, kao i cirkulaciju, pazite na dovoljni unos tečnosti, ali nemojte preterivati.

Vaše  dobro opšte stanje organizma olakšaće ne samo oplodnju, trudnoću, nego i porodjaj, pa iskoristite vreme pre začeća da budete maksimalno spremni za nastupajući period.

Ostavite cigarete ako pušite. Nikon utiče na plodnost i umanjuje šanse za začeće.

Ako želite da ostanete u drugom stanju, odredite vreme za intimne trenutke i seks sa vašim partnerom. Sa današnjim užurbanim načinom života, možda će vam trebati dobro planiranje i organizacija.

Ne zaboravite da treba da počnete sa uzimanjem prenatalnih vitamina koji sadrže i folnu kiselinu. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500mcg dnevno.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: