Nega bebinih noktiju

Nega bebinih noktiju je veoma važna, jer u protivnom beba može da se izgrebe po licu i telu. Osim toga, razna nečistoća prodire ispod njih, a novorođena deca stalno guraju prstiće u usta, pa može da dođe i do infekcija.

Mali prsti i još manji nokti razlog su što, još uvek neiskusne, mame strahuju od povreda pri sečenju noktića kod bebe. Normalno je da osećate strah da ćete povrediti dete, ali postoji nekoliko uputstava i trikova koje će vam pomoći da prebrodite ovaj problem i da nokti vaše bebe budu kratki i uredni. Ako vam ne uspe na samom početku, nemojte se obeshrabriti, jer čak i ova sitnica u nezi novorođenčadi zahteva vežbu – kao i sve što se tiče najmlađih i najslađih bića.

 

Prvo sečenje noktiju

Mnogi roditelji se iznenade kada nakon rođenja ugledaju veoma dugačke nokte njihovog novorođenčeta. Iako vas može začuditi njihova dužina, vrlo brzo ćete ustanoviti da su jako krhki, mekani i lomljivi. Upravo iz ovog razloga može lako doći do ozleda prilikom rezanja noktiju.

U prvim nedeljama bebinog života najbolje bi bilo suzdržati se od rezanja. Pre nego počnete sa rezanjem noktiju, možete lagano vašim noktom oguliti vrhove bebinih noktiju. Zbog njihove izrazite mekoće, mnogim majkama ovo polazi za rukom, a puno je sigurnije od upuštanja u rezanje.

Nakon nekog vremena, kada su bebini nokti već malo očvrsnuli, možda će vam se dobrom idejom učiniti  njihovo skraćivanje. Ako to nameravate učiniti, najbolje je koristiti grickalicu ili male makazice sa zaobljenim vrhovima. Pre i nakon upotrebe makaza, odnosno grickalice, možete očistiti sa malo vate namočene u alkohol.

 

Adekvatan pribor

Za seckanje noktiju koristite specijalne makazice sa zaobljenim vrhom. One su tako dizajnirane baš zbog neočekivanih, naglih bebinih pokreta, jer ako dete počne iznenada da se vrpolji dok mu seckate nokte, uz zaobljene makazice izbeći ćete da se beba ili vi ubodete oštrim vrhom. 

Bebi obavezno kupite novu grickalicu ili makazice koju ćete koristiti samo za nju, nemojte koristiti vaš ili pribor starijeg deteta.

Nega bebinih noktiju

Idealno vreme

Bebini noktići su meki poput papira, što znači da se veoma lako seku. Ono što je teško izvesti to je da beba bude mirna sve vreme dok joj seckate nokte. Prvo pronađite udoban položaj koji će vam pomoći da bezbedno pristupite bebinim rukama ili nogama, a nju zaštitite od povreda.

Bebini nokti će nakon kupanja omekšati pa će ih tada biti lakše rezati. Pre nego odrežete nokat, jagodice možete lagano pritisnuti prema dole i tako sprečiti zarezivanje kožice ispod nokta. Nokte održavajte kratkima i uvek ih režite u pravilnoj, vodoravnoj liniji. Bebin dlan i prst pridržavajte jednom rukom, a nokat režite drugom.

Dobar pregled nad noktima imaćete ako vam beba sedi u krilu ili ako neko drugi pridržava bebu dok vi režete nokte. Ako je beba izrazito nemirna, a bojite se da ćete je ozlediti, pričekajte dok zaspi. Dok spava moći ćete u miru odrezati nokat po nokat. 

Budite strpljivi i pronađite bebici neku zanimaciju dok joj seckate nokte – dajte joj neku zanimljivu igračku koju će gledati i dodirivati drugom rukom, ili neki papir da ga gužva i šuška njime. Ako ne možete sami da savladate dete, potražite nečiju pomoć, na primer tate koji će pridržavati bebinu ručicu.

Rast noktiju na nogama novorođenčeta biće relativno sporo pa prvih šest meseci često rezanje neće ni biti potrebno. Bez obzira na to, proveravajte redovno rubove noktiju koji mogu biti izrazito oštri, a njihovo zapinjanje o odeću može biti bolno.

 

Pravilno sečenje noktiju – korak po korak

 Nokti se seku jednom nedeljno, i to na sledeći način:

 1. Oprati vaše ruke sapunom i vodom
 2. Sednite bebu u krilo. Ako je beba nemirna pričekajte da zaspi. Najbolje vreme je nakon kupanja.
 3. Prebrišite makaze alkoholom kao i bebine noktiće
 4. Pritisnite jagodicu prsta da se odvoji od nokta 
 5. Jednom rukom držite šaku, a drugom secite
 6. Nokti se seku pravo u ravni sa jagodicama.

 

Moguće povrede pri seckanju bebinih noktića

Kada seckate nokte može da se desi da uštinete kožicu na bebinom prstiću. Da biste to izbegli pritisnite jagodicu prsta nadole da biste odvojili kožicu od nokta i udaljili je od makazica. Ako vam se desi da slučajno uštinete kožicu na prstiću i dođe do krvarenja, nemojte se plašiti – to se često dešava skoro svakoj majci – već uzmite parče sterilne gazice ili čist pamučni tupfer za skidanje šminke, stavite ga na prstić i sačekajte da se krvarenje zaustavi.   

Urastanje noktiju

Nije retka pojava urastanje ruba nokta u mekano meso nožnih prstiju, a javlja se kao posledica polukružnog rezanja ili rezanja prevelikog dela nokta. Rezultat ovoga može biti crvenilo, otok, bol, a ponekad i infekcija. Ako primetite urastanje nokta u meso prsta, obratite se pedijatru.

Nega bebinih noktiju

Korisni saveti:

 • Pribor za seckanje noktiju potražite u specijalizovanim radnjamakoje prodaju bebi-opremu, apotekama ili drogerijama.
 • Sve dok dete ne nauči da sedi mirno dok mu seckate nokte, nemojte da koristite makazice sa oštrim vrhom.
 • Pre nego što krenete da seckate nokte makazice ili grickalicu isperite alkoholom, a vi dobro operite ruke. 
 • Nokti se seku odmah posle kupanjajer tada omekšaju od tople vode i mnogo lakše se seku. 
 • Ako dete oseća preveliki strah od sređivanja noktiju probajte da izmislite samo vašu pesmicuu kojoj ćete svakom prstiću na ruci dati posebno ime i tako pesmicom pozivati noktiće da dođu na ulepšavanje.
 • Nokte na nogama održavajte isto kao i na rukama. Ne smete ih pustiti da previše izrastu jer može da se desi da urastu i naprave veliki problem detetu. 
 • Na rukama nokti brže rastu zbog češćeg dodira s vodom, pa već posle sedam dana morate ponovo da ih sečete. Na nogama rastu sporije, pa će biti dovoljno da ih seckate na dve nedelje, ali najbolje je da ih proveravate posle svakog kupanja. 
 • Prilikom sečenja pratite oblik nokta, a potom ivice poravnajte dečjom turpijom.
 • Ukoliko slučajno promašite, ne smete se obeshrabriti – niste namerno povredili svoje dete. Ako se pojavi krv, zaustavite je pritiskom, a potom nanesite antibiotsku mast. Nakon toga nastavite sa seckanjem noktiju.
 • Neke mame grickaju nokte svojih beba. Pedijatri se ne slažu s ovom tehnikom, jer može doći do širenja bakterija i izazivanja infekcija, ali postoje roditelji koji preporučuju ovu metodu.
 • Čak i kada tek isečete bebine nokte, oni mogu biti oštri. Povedite računa da ivice budu zaobljene.

Noktići kod starije dece

Prljavi nokti su velika opasnost za dete koje non-stop gura ruke u usta, jer takvi su idealno sklonište za razne klice. Zato se trudite da nokti vaših mališana uvek budu kratko isečeni. Čišćenje noktiju trebalo bi da bude svakodnevna, večernja rutina, jer ništa lakše nego uveče, dok kupate dete, četkicom očistite i nokte. 

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: