Prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće – Tokom ove nedelje vaše telo se priprema za moguće začeće. Trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, iako razvoj fetusa ne počinje pre začeća, što će se desiti za oko dve nedelje kasnije.

U prvoj nedelji trudnoće zapravo još uvek niste trudni jer imate menstruaciju. Trudnoća zapravo traje 38 nedelja, ali se računaju i prve dve nedelje kada ste dobili menstruaciju i naredna nedelja kada će se desiti ovulacija (druga nedelja), pa lekari računaju da trudnoća traje 40 nedelja.

Trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije, jer svaki put kada žena ima menstruaciju, njeno telo se priprema za trudnoću. Bitno je da lekar odredi datum začeća na osnovu datuma poslednje menstruacije, koju ste dobili ove nedelje i na osnovu veličine ploda na ultrazvučnom pregledu.

Imajte na umu da se samo 1 od 20 žena porodi na planirani dan porođaja. Ostalih 19 žena porodi se pre ili posle termina porođaja.

Kroz naš kalendar trudnoće, vodićemo vas kroz trudnoću iz nedelje u nedelju i pružiti potrebne informacije o promenama kod buduće mame i bebe. Omogućićemo vam da lakše shvatitesve promene koje se dešavaju tokom trudnoće i način i intetnzitet kojim se beba razvija.

Planiranje trudnoće i prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće je u pripremama. Imali ste menstruaciju i za sada od bebe ni traga.  Međutim ne možete ignorisati ovu nedelju jer postoje stvari koje se preporučuju kao i one koje treba izbegavati ako planirate da vaša ovulacija znači i začeće bebe.

Prvog dana menstrualnog ciklusa javlja se krvarenje (menstruacija), izazvano padom hormona estrogena i progesterona. Dolazak menstruacije znači kraj prethodnog, ali ujedno i ulazak u nov ciklus, a novim ciklusom se stvara nova prilika za začeće i trudnoću.

Tokom prve dve nedelje ciklusa vaše telo aktivno radi na pripremi za potencijalnu trudnoću, a ukoliko do začeća dođe, ove dve nedelje će se voditi kao prve dve nedelje trudnoće.

Nakon početka mestruacije estrogen ponovo počinje da raste i postepeno zaustavlja menstrualno krvarenje. Još tokom menstruacije hipofiza počinje da luči FSH hormon, a pod njegovim uticajem na površini jajnika počinju da se nagomilavaju mehurići puni tečnosti – ovo su folikuli koji sadrže nezrele jajne ćelije.

Uskoro će jedan folikul početi da se izdvaja po veličini – to će biti dominantni folikul koji će sadržati jajnu ćeliju, zrelu i spremnu za oplodnju. Ponekad se desi da se razviju i dva folikula sa zrelim jajnim ćelijama. Kada se obe ćelije oplode u jednom ciklusu, imamo dvojajčane blizance!

Kao i svaki put kada dobijete menstruaciju, vaše telo se priprema za začeće. U telu se odvija mnogo složenih hormonskih promena koje će omogućiti da do začeća i dođe. Ako planirate trudnoću, obeležite datum kada je menstruacija počela i počnite da brojite dane. Najčešće negde između 12 i 14 dana dolazi do ovulacije, odnosno vaše telo je spremno za moguću trudnoću.

Ako planirate trudnoću to su dani kada treba planirati i intimne odnose sa vašim partnerom. Začeće nećete osetiti ni po čemu posebnom, trenutak kada spermatozoid susretne jajnu ćeliju se ne može osetiti. Zrela jajna ćelija koja je spremna za oplodnju spuštaće se niz jajovod između 12 i 24 sata.

Spermatozoid može duže da preživi od jajne ćelije tako da će neki od njih, oni najizdržljiviji i najpokretljiviji proći put kroz grlić materice i matericu sve do jajovoda gde se obično i dešava oplodnja.

Može da se desi da imate manje krvarenje u vreme kada se jajna ćelija ukopa u sluzokožu materice. Ovo krvarenje nemojte „brkati“ sa „normalnom“ menstruacijom.  Ako je „menstruacija“ po nečemu drugačija ili je izostala posetite lekara.

Ono što možete da učinite za zravlje svoje buduće bebe je:

  • prekinite hormonsku kontracepciju na vreme u dogovoru sa lekarom;
  • proverite kod lekara šta je od lekova koje koristite potencijalno opasno za plod;
  • počnite da uzimate vitamine, naročito se preporučuju prenatalni vitamini sa dodatkom folne kiseline, možete početi sa uzimanjem i par meseci pre planirane trudnoće;
  • vodite računa da živite zdravo i aktivno. Vežbajte redovno i zdravo se hranite;
  • izbegavajte alkohol i cigarete. Nikotin umanjuje šanse za začeće;
  • vodite računa o svom imunitetu;
  • izbegavajte porodice sa malom decom koja su bolesna, naročito od boginja i drugih zaraznih dečijih bolesti koje eventualno mogu ugroziti trudnoću i plod;
  • izbegavajte posete gripoznim prijateljima, zaštitite se koliko je moguće.

 

Prva nedelja trudnoće i Vaše telo

Vaša menstruacija je tek počela, i vi možda razmišljate o trudnoći. Ukoliko već neko vreme planirate trudnoću, možda ste već uradili sve preglede i analize i utvrdili da ste zdravi i reproduktivno sposobni, a lekar vam je prepisao da pijete folnu kiselinu.

Tokom prvih nedelja trudnoće, jako je bitno da usvojite zdrave navike. Tome značajno doprinose pravilna ishrana, vežba i minimiziranje stresa.

Počnite da uzimate prenatalne vitamine sa dodatkom folne kiseline. Preporučena doza u ranoj trudnoći je 500 mcg dnevno, pa ako je moguće, počnite da je konzumirate par meseci pre nego što ostanete u drugom stanju. S obzirom da je rana trudnoća (prva 3 meseca) upravo vreme kada se formira struktura bebinog mozga, jako je važno početi sa suplementima folne kiseline na vreme.

Trudite se da ne uzimate lekove, osim ako su vam prepisani. Neki lekovi su štetni za bebu, naročito u prvim nedeljama njenog razvoja.

Zdrava ishrana trudnica

Pušenje i alkohol u trudnoći

Prva nedelja trudnoće – Obavezno prekinite sa svim lošim navikama koje potencijalno mogu da utiču na zdravlje vašeg deteta. Pušenje tokom trudnoće nosi rizik da se beba rodi sa malom telesnom masom, povećava rizik od pobačaja i ometa sposobnost tela da apsorbuje folnu kiselinu.

Upotreba alkohola povećava rizik od pobačaja i razvoj fetalnih anomalija. Konstantna upotreba alkohola je povezana sa urođenom manom koja se zove “alkoholni sindrom fetusa“, koji uključuje retardaciju rasta, fizičke nedostatke i abnormalne karakteristike lica. Alkohol može uticati i na smetnjama u razvoju govora i motorike.

Očevi i trudnoća

Ishrana i životne navike oca, takođe igraju veliku ulogu u razvoju i zdravlju deteta. Sada je pravi trenutak da prestanete pušiti i razvijete bolje navike ishrane. Dokazano je da konzumiranje marihuane i težih droga itekako može ostaviti traga na detetu. Ne zaboravite da ni Vi, budući očevi niste pošteđeni odricanja!

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.

 

SHARE IT: