Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami. Pregled traje oko 30 minuta.

Poznato je da osim sekretujućeg kancera postoje i drugi tipovi tumora (benigni i maligni), odnosno dobroćudne i zloćudne izrasline, kao i zapaljenska stanja u dojkama, koja mogu da nastanu u periodu trudnoće i dojenja. Ova bolesna stanja mogu da se najranije otkriju ultrazvučnom dijagnostikom.

Ultrazvučni pregled dojki otkriva problem

Tumori dojke u početnoj fazi su malog rasta, a kao takve – ultrazvučna dijagnostika može da ih otkrije. Širenje bolesti u okolne limfne žlezde takođe može da se proceni na osnovu ultrazvučne dijagnostike. Registrovanje svih tumora u ranoj fazi, pa i sekretujućeg kancera – moguće je bez obzira na veličinu dojki i starost trudnoće, ili period laktacije (dojenja).

Veoma je važan podatak da ultrazvučna dijagnostika otkriva sekretujući kancer na vreme. A po međunarodnoj klasifikaciji ovih tumora (BIRDS), on spada u treću ili četvrtu a i b kategoriju.

Pacijentkinja leži na krevetu za pregled, nakon čega lekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na dojke pacijentkinje/pacijenta i nakon toga u pazušnu jamu. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

Ultrazvučni pregled dojki je je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda i ne nosi nikakav rizik.

Privatni pedijatar Beograd - Pedijatrijska ordinacija Neopediatrica

Dr Tanja Đorđević

Prevencijom do zdravlja – OTKLONITE SVAKU SUMNJU

Ultrazvuk ima široku primenu u mnogim granama medicine a posebno veliki značaj ima u dijagnostici bolesti dojke.
Ultrazvukom se mogu dijagnostikovati različite patološke promene u dojci.
Razlikuju se u navećem broju slučajeva benigni od malignih tumora.
Samopregled dojke savetuje se svakog meseca, ali nikako ne može da bude zamena za redovne preglede lekara.

Ultrazvučni pregled dojki - Značaj rane dijagnoze

Kada su u pitanju svi maligni tumori dojki, još jednom treba naglasiti da izrasline u dojci veličine ispod pet milimetara, odnosno u početnoj fazi, po pravilu ne mogu da se napipaju, niti da se otkriju digitalnom mamografijom.

Međutim, značaj ranog otkrivanja tumora je veliki, posebno ako se zna da u ranoj fazi nema formiranja krvnih sudova tumora, pa se ne očekuju bliske i udaljene metastaze – širenje bolesti van dojke.

Danas ovako mali tumori jedino mogu da se otkriju ultrazvučnom dijagnostikom koja poseduje kompjuterizovanu ultrazvučnu tomografiju (Sono CT).

Ukoliko se ultrazvučnom dijagnostikom otkrije benigni tumor, obično nije potrebno njegovo hirurško lečenje, pa se ovom vrstom pregleda izbegava nepotrebna hirurška intervencija.

Tokom laktacije, ultrazvučni pregled dojki nije štetan. Osim tumora, u periodu dojenja često mogu da nastanu zapaljenske promene dojki zbog zastoja mleka ili infekcije. U tom slučaju, ultrazvučna dijagnostika omogućava ispravno lečenje: antiobioticima ili hirurški – ako se radi o formiranom ograničenom zapaljenju (apscesu).

Ultrazvučni pregled dojki

Za žene koje doje je sasvim normalno da u dojkama osećaju čvoriće pod prstima. Radi se o žlezdama u koje se sliva i sakuplja mleko. One se redovno pune i prazne u toku dana ako žena redovno doji svoje dete.

Ukoliko pri samopregledu dojki osećate da imate čvorić koji je uvek na istom mestu otprilike nedelju dana i ne dešava se da nestane pa da se ponovo pojavi onda bi bilo dobro da se javite lekaru radi pregleda.

Za razliku od klasične radiografije i CT-a, kod kojih postoji jonizujuće zračenje, ultrazvuk je potpuno bezbedna i jednostavna dijagnostička procedura koja se može primenjivati u trudnoći i tokom dojenja, koja ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Ultrazvučno se mogu uočiti različite promene u tkivu dojki, a najčešće su:

 1. Ciste u dojkamasu balončići ispunjeni u većini slučajeva bistrim sadržajem, različite veličine od milimetarskih do više santimetara, a posledica su hormonskih promena i javljaju se u dobnoj grupi od 35-45god.
 2. Fibroadenomi dojke predstavljaju solidne, dobroćudne tumore, karakteristične za mlađu dobnu grupu, najčešće dijametara do 1,5cm kada ne zahtevaju hiruršku intervenciju, već samo praćenje.
 3. Maligni tumori se u većini slučajeva jasno otkrivaju ultrazvučno, ali zbog određenog procenta nekih koji su „skriveni” ovom metodom neophodno je kod sumnje na tumor uraditi i mamografiju.

Ultrazvuk dojki se savetuje da ga radi iskusan lekar radiolog ili ginekolog s velikim iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici promena u dojci.

RAK JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena. Smatra se da jedna od osam žena oboli od ove teške bolesti. Nastaje usled nekontrolisanog umnožavanja ćelija iz mlečnih kanala ili samih režnjeva. Bolest je opasna jer se brzo razvija, o čemu svedoči podatak da se broj malignih ćelija udvostručuje za 100 dana.

Ultrazvučnim pregledom tumor može da se otkrije tek kad dostigne veličinu preko pet milimetara, dok samopregledom žena može da napipa promene od oko dva centimetra, u poodmakloj fazi bolesti.

Statistika kaže da se svakih 2,5 minuta otkrije da je neka žena obolela od karcinoma dojke. Na žalost, ne postoji mogućnost da se ovo oboljenje spreči jer nije moguće otkloniti glavne faktore rizika za njegov nastanak, ali su zato redovne kontrole i preventivni pregledi ono što je u vašoj moći.

Karcinom dojke može rano da se otkrije. U nerazvijenom stadijumu, kad još ne daje kliničke znake i simptome i kad je izlečiv u više od 95 odsto slučajeva. U pogledu ranog otkrivanja malignih bolesti situacija u Srbiji i dalje je nepovoljna jer se samo 40 % slučajeva raka dojke otkrije u ranoj fazi.

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvuk ima široku primenu kako u prevenciji i ranom otkrivanje karcinoma dojke. Takođe i u dijagnostici ostalih oboljenja dojke jer je neškodnjiv, efikasan, bezbolan, i s velikom verovatnoćom (oko 97-98%) diferencira maligne od benignih promene u dojci.

Preporučuje se kod pojave cisti i čvorova u dojci, galaktoreje (produkcija mleka u dojkama van perioda dojenja), sekrecije (iscedka) iz dojke, mastitisa (upala tkiva dojke), kod žena na supstitucionoj hormonalnoj terapiji i kontraceptivnim pilulama, žena sa implantima u dojkama, žena lečenih od benignih i malignih tumora dojke, žena koje su u porodici po ženskoj liniji imale rođake obolele od karcinoma dojke.

Koje su prednosti ultrazvuka dojke?

 • Ultrazvuk daje sliku u realnom vremenu;
 • Ultrazvuk sa 98% preciznosti može razlikovati di li se o dobroćudnom ili zloćudnom čvoriću;
 • Žene mlađe od 40 godina imaju više žlezdanog tkiva koje sprečava da se promene dobro vide na mamogramu;
 • Ultrazvuk ne zrači;
 • Metoda je bezbolna;
 • Ultrazvuk daje jedinstvenu sliku o strukturi – da li je u pitanju cistična (šuplja lopta) ili solidna lezija (čvrsta promena);
 • Ultrazvuk pokazuje koja je tačna lokalizacija promene;
 • Solidne lezije se mnogo bolje vide na ultrazvuku kada su u okolini u blizini hiperehogenog fibroelastičnog tkiva (čvrstog tkiva dojke) nego u okolini manje elastičnog tkiva (masnog tkiva dojke);
 • Može da se radi kad mamografija ne sme;
 • Ultrazvuk bolje prikazuje masnije i gušće dojke;
 • Retko koja masa u dojci se ne može videti na ultrazvuku, samo neke male cistične promene s masnim tkivom;
 • Ultrazvuk dojke se može raditi beskonačno puta;
 • Ultrazvuk definiše da li je promena ispunjena ili šuplja, što je jako bitan momenat u dijagnostici.

VAŽNO JE ZAPAMTITI DA samopregledi, bez adekvatnih godišnjih pregleda, nisu prihvatljiv način dijagnostike karcinoma dojke.

To je dokazano u velikoj studiji pre više godina, jer ne smanjuju smrtnost od ovog oboljenja, a često mogu dovesti do nepotrebne panike. Samopregled je dovoljno raditi jednom mesečno i to nakon menstruacije. Žene van reproduktivnog perioda treba da odaberu neki datum i obavljaju ciklično samopreglede.

Samopregled dojke sastoji se iz nekoliko delova:

Dobro pogledajte dojke u ogledalu – izgled kože i bradavica, pomeranje dojki pri podizanju obe ruke. Kod pregleda desne dojke desna ruka je podignuta iznad glave, a levom, koja je postavljena iznad bradavice, pomeramo donje delove desne dojke u raznim smerovima i pratimo hoće li se na koži videti neka promena, da li ima nešto što povlači ili gura dojku ili kožu. Isto to ponovimo sa levom dojkom.

Ultrazvučni pregled dojki

Dojke treba pregledati i sedeći i ležeći, jer se neke promene bolje uočavaju sedeći, a druge ležeći. Osnovno je pravilo da desna ruka uvek palpira levu dojku, a leva ruka desnu. Spojite jagodice tri prsta i palpirajte se dok se tuširate, dojke nasapunjajte ili namažite gelom za kupanje.

Kad se pregledate dok stojite, kod pregleda desne dojke desna ruka se prvo postavi bočno uz telo, a nakon toga se podigne iznad glave kako bi se i dojka podigla. Isto ponovite sa sa levom dojkom.

Kod ležećeg pregleda dojka se raširi, postaje tanja, pa se mnoge strukture lakše pipaju, a još se bolje pregleda dojka podizanjem odgovarajuće ruke iznad glave. Zamislite da dojku delite na četvrtine (kvadrante), tako da prave prolaze kroz bradavicu.

Razlikujemo gornji unutrašnji, gornji spoljašnji, donji unutrašnji i donji spoljašnji kvadrant. Svaku četvrtinu dojke precizno opipajte, i to u smeru kazaljke na satu i u suprotnom smeru.

Ultrazvučni pregled dojki

Pregled limfnih čvorova mora obuhvatiti pazušnu jamu i udubljenje iznad ključne kosti (supraklavikularnu jamu). Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja. Kod pregleda pazušne jame najpre treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazušnu jamu i potom je pregledati jagodicama druge ruke.

Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići prednjeg i zadnjeg dela pazušne jame. Potom jagodicama prstiju ući pod mišiće prednjeg ruba, a jagodicom palca pod mišiće zadnjeg ruba pazušne jame. Tražimo nove čvorove, a svaki novi čvor potrebno je pokazati lekaru.

Ultrazvučni pregled dojki

Lekaru treba prijaviti i pojavu eventualnog spontanog iscetka iz dojki, koji se javlja bez prethodnog pritiska, vidi se na vešu, tamnije je boje, slične boji krvi. Borba protiv raka dojke je u rukama žena koje on napada. Mi lekari smo tu samo da im pomognemo. Da uradimo sve da istraju u toj borbi.

Lako je ultrazvukom proceniti bio koji deo tela, limfne čvorove, bez obzira na građu. Jeftin, bezbolan i brz način za pregledanje dojke je nešto što zaista nema razloga popustiti.

U prijatnom ambijentu Neopediatrica ordinacije sve majke za vreme i nakon dojenja mogu obaviti i ultrazvučni pregled dojki. Pregled dojki je uobičajeni i rutinski pregled koji svaka žena mora obaviti najmanje dvaput godišnje.

Ultrazvuk dojki ima široku primenu u dijagnostici oboljenja dojke jer je neškodljiv, efikasan, bezbolan, i sa velikom verovatnoćom (oko 97-98%) diferencira maligne od benignih promene u dojci.

U našoj ordinaciji nećete čekati na red za svoje zdravlje! Jedini razlog što karcinom dojke sada ima reputaciju “dobrog” karcinoma je savesnost sugrađanki i njihov odlazak na redovne preglede. Pozovite nas i pobrinite se da budete zdravi.

Kućne posete

Privatni pedijatar Beograd - Pedijatrijska ordinacija Neopediatrica

U kućnim uslovima naša ordinacija omogućava posete pedijatra, patronažne sestre u prvim mesecima nakon rođenja bebe, kao i sprovođenje fizikalne terapije od strane iskusnih fizioterapeuta.