Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod dece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

 

Kako nastaje ekcem

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima sklonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici sa baš ovim problemom.

Ekcem je kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora (faktora sredine) koji doprinose  nastanku bolesti. Uprošćeno, atopijski dermatitis nastaje na “terenu” suve i osetljive kože kod dece koja su sklona alergijskim reakcijama, baš ovog tipa.

 

Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože, ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu.

Naime, na površini kože NORMALNO žive bakterije koje ne prave probleme detetu, ali kad dete počne da se “drapa” (zbog svraba) ove bakterije prodiru u dublje slojeve kože i tamo prestaju da budu bezopasne, počinju da se razmnožavaju i počinje infekcija – zapaljenje!

Gljivice su svuda oko nas, pa i one koriste ovu “ranjenu” kožu i dodatno mogu zakomplikovati situaciju, naročito na mestima  gde je koža uglavnom pokrivena pelenama ili odećom.

 

Kako se prepoznaje ekcem

Može se javiti bilo kad, ali obično se već u prvoj godini života uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete češe, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena).

Može se pojaviti bilo gde, ali se obično prvo vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.

Atopijski dermatitis ponekad ostaje prikriven u prvim godinama života, pa se “razbukta” pred polazak u školu ili kasnije tokom detinjstva. Ipak ovo se ređe dešava, i kad se pažljivo ispita “situacija” sa kožom roditelji daju podatak da dete odavno ima osteljivu kožu.

 

Kako hrana utiče na ekcem

Tu mogu nastati ozbiljni problemi!

Dve su vrste alergije na neke namirnice – prva je koprivnjača (urtikarija) koja nastaje brzo (obično unutar nekoliko sati) posle kontakta sa alergenom u hrani. To se relativno lako otkriva jer je reakcija burna i brzo se stigne do doktora i saveta.

Druga vrsta reakcije na hranu je podmukla i odložena koja se NE pokazuje brzo, veća u danima i nedeljam posle “ulaska” u detetov organizam. Ekcem se može pogoršati, a nekada i nastati baš na ovaj način.

Dobar primer je alergija na kravlje mleko kod beba koja je jedan od najčešćih uzroka ekcema u prve dve godine života

PROČITAJTE: ALERGIJA NA MLEKO – kod beba

Kako kupanje utiče na ekcem

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu!

Paradoksalno, ali istinito – “spoljašnja” voda, koje nema dovoljno unutar kože (koja je suva) smeta! Voda smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože.

Zato bebe sa ekcemom ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz temeljnu negu i pranje genitalnog regiona. Posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa odmah namazati hidrantnom kremom koja dodaje neophodnu vlažnost.

 

Kako se neguje suva i osetljiva koža

Kada se postavi dijagnoza, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege ovakve kože su hidrantne kreme kojima se koži dodaje ono što joj nedostaje – voda!

Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

 

Kada su potrebne lekovite kreme

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu nisu dovoljne.

Tada su potrebne lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

 

Ima li alternative kortiko-kremama

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života. To su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a pimecrolimus  je najkorišćeniji lek kod dece.

 

Kako pimecrolimus  pomaže

Pimecrolimus  ima veoma poseban način delovanja. Radi se o imunomodulaciji – smanjenju aktivnosti upravo onih ćelije imunog sistema koje su baš odgovorne za zapaljenje (inflamaciju) kože kod atopijskog dermatitisa. Ovaj selektivni “napad” na uzročnike nadražaja kože je jedinstven za ovu grupu lekova.

Oni su posebno efikasni ako se terapija započne pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

 

Koji pacijenti su kandidati za lečenje pimecrolimusom

Ovo je lek koji se “prva linija napada na ekcem” kod dece koja ne mogu da koriste kortikosteroide, ili kod kojih ovi lekovi NISU ispoljili očekivani efekat. Pimecrolimus   je naročito pogodan za primenu na osetljivim delovima tela kao što je lice.

Sve više se “probija” i kao lek koji koriste roditelji koji ne žele da koriste kortikosteroidne kreme. Ipak, najvažnije je da se obavi pregled ili konsultacija sa pedijatrom (ili dermatologom) pre započinjanja terapije.

 

Da li pimecrolimus može “istanjiti” kožu

Pimecrolimus  NE dovodi do atrofije (“istanjenja”) kože, koja se dešava kod preduge primene kotrikosteroidnih krema (zbog nepoštovanja preporučene doze i trajanja terapije)

Može li se dete potpuno izlečiti od atopijskog dermatitisa

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se NE MOŽE potpuno izlečiti! Može se uspešno držati pod kontrolom, pa deca godinama mogu biti bez problema, ali sklonost ka atopiskom dermatitisu ostaje!

Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne i dugotrajne bolesti.

Na kraju, ali možda i najvažnije je da se dete redovno kontroliše! Pedijatar koji prati dete, ponekad uz pomoć kolege dermatologa, je ključna karika u sprovođenju terapije ekcema, a roditelji su stub dobre nege osetljive kože. Zato je dobra saradnja roditelja i lekara neophodna i garant uspeha.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: