Jesti za dvoje?

Jesti za dvoje ili ne? Trudnicama treba više energije i nutrijenata. Zato često čujemo da moraju da jedu za dvoje.

To ne znači da treba jesti duplo više hrane. To znači da treba prilagoditi ishranu kako biste zadovoljili potrebe koje se menjaju (povećanje količine krvi, rast dojki i materice, nagomilavanje masti i bebi neophodnih tvari za rast i razvoj).

Vašem organizmu će biti potrebne povećane količine određenih minerala, gvožđa i vitamina. To se postiže zdravom, raznovrsnom i uravnoteženom ishranom.

Ženi obično nisu potrebne dodatne kalorije u prva tri meseca trudnoće, ali će joj tokom poslednjih šest meseci trebati dodatnih 300 kcal svakodnevno. Zato idealan porast telesne mase u trudnoći zavisi od same žene.

Ako vaš obrok bude uravnotežen i zdrav, te dodatne potrebe i kalorije biće lako zadovoljene, na primer, kriškom hleba od celog zrna i kriškom sira ili jednim jogurtom, dve kašike žitarica i jabukom.

Jesti za dvoje?

Tokom trudnoće ne treba da se ugojite više od 9 do 11 kg, savet je lekara. Najnovije studije ukazuju na to da žene koje se dosta ugoje tokom trudnoće, rađaju decu sa natprosečnom težinom, a to povećava rizik od gojaznosti u kasnijem životu deteta.

U međuvremenu, imate veliki broj razloga da se tokom trudnoće minimalno ugojite, jer se zbog viška kilograma mogu pojaviti problemi tokom porođaja kao i visok pritisak.

Osim gojaznosti ni biti premršav ili nedovoljno se ugojiti tokom trudnoće nije dobro za rast i razvoj fetusa.

 

Fizička aktivnost

Mnoge trudnice ne vežbaju uopše ili ne vežbaju koliko bi trebale. Ako je trudnoća u redu, ne postoje razlozi zašto ne biste mogli izvoditi prilagođene vežbe sve do samog porođaja. Šta više, lekari savetuju trudnice s urednim trudnoćama da bi trebale vežbati najmanje 150 minuta nedeljno.

Čini vam se puno? To je svega dvadesetak minuta lagane šetnje dnevno.
Dodatni problem je što žene ne skidaju kilograme nakupljene u prethodnim trudnoćama, već na njih gomilaju nove, što može dovesti do visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: