Alergija izazvana ubodom insekta

Alergija izazvana ubodom insekta može biti dramatična, a ukoliko se ne reaguje na vreme može imati i smrtni ishod. Prevencija i zaštita na ubod insekta su od izuzetne važnosti, ali šta treba uraditi ukoliko do reakcije ipak dođe?

 

Da li ste znali da 3% odraslih i 1% dece ima rizik

od stvaranja alergijske reakcije na ubod insekata u Srbiji.

 

Osobe sklone alergijama moraju biti posebno oprezne. Reakcije dečjeg organizma na ubod pojedinih insekata mogu da budu veoma burne. Najvažnije je da u tim situacijama pravilno odreagujete. Alergijske reakcije može da izazove otrov raznih insekata, a u našem podneblju su najčešći komarci, pčele, ose i stršljeni.

Alergija izazvana ubodom insekta


Faze alergijske reakcije na ubod insekta

  • Koprivnjača (urtikarija).
  • Otekline, mučnina, povraćanje i proliv.
  • Otežano i čujno disanje, sviranje u plućima, otežano gutanje i smetenost.
  • Pad pritiska, gubitak svesti, povraćanje, tamnoplava boja kože i sluznica, inkontinencija stolice ili mokraće, gubitak svesti.

Alergija na hranu kod dece


Alergija izazvana ubodom insekta - Komarac

Deca su posebno osetljiva na ubode komaraca, pa se kod njih često javljaju izraženiji otoci i crvenila. To su toksične reakcije. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Zbog jačeg svraba, deca se češu stvarajući kraste koje se mogu i inficirati. Ukoliko je otok izražen ili ukoliko je došlo do većeg broja ujeda, preporučuje se davanje sirupa antihistaminika – koji će smanjiti svrab i otok. Obično je nekoliko dana terapije dovoljno da se dete oporavi. Veoma je mala verovatnoća da će dete imati burnu reakciju koja se prepoznaje po ubrzanom disanju, kašlju i malaksalosti.

Alergija izazvana ubodom insekta

Šta mame i tate treba da urade?

  • Kod manjih i običnih ujeda ništa! Sve će lepo proći samo za par dana.
  • Kod izraženih otoka, ili kod velikog broja ujeda preporučuje se davanje sirupa antihistaminika (Claritine, Pressing, Bronal, Tefen). Smanjiće se svrab i otok, pa će i dete bolje da spava. Obično je par dana terapije dovoljno da se dete oporavi.
  • Nekada se deca toliko češu da naprave razderotine po koži. To mogu biti ulazna vrata za brojne bakterije koje normalno žive na okolnoj koži. Ako nastane infekcija mora se tretirati antibiotskom mašću!

Kada se obratiti lekaru?

Veoma retko je potrebna pomoć lekara za ujed komarca. To je obično situacija kada nemamo lek pri sebi, a komarac ubode kapak pa se oko potpuno zatvori, a dete izgleda otečeno. Izuzetno mali broj dece može imati burnu alergisjku reakciju takoreći celog organizma na ujed komarca. Ubrzano disanje, kašalj i malaksalost su prve tegobe koje traže hitni lekarski pregled. Ipak, ovo je zaista malo verovatno da će se desiti.


Alergija izazvana ubodom insekta - Pčela, osa, stršljen

Pčele se neretko nalaze van košnica tako da je osa (koje skoro svuda ima) zadužena za muke dece i roditelja. Ose obožavaju mesta gde se jede, a tu su i deca pa se desi neželjeni kontakt. On je, za razliku od ujeda komarca veoma bolan, a otok na mestu uboda je skoro uvek veoma izražen. Obično stradaju ruke i noge, jer osa (baš kao i stršljen) najčešće »grize« u samoodbrani.

Simptomi alergije (anafilaktičnog šoka) su jak bol na mestu uboda, znojenje, malaksalost, glavobolja, mučnina, dezorjentisanost, otežano disanje, sušenje grkljana sa mogućim gušenjem, pad krvnog pritiska i gubitak svesti. Najopasniji ubodi su na vratu i glavi, posebno na licu i oko usana jer su ti delovi veoma prokrvljeni, pa otrov iz žaoke brzo dospeva u krvotok.

Osa i stršljen ne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a otrov im je jači od pčelinjeg. Na mestu uboda se javlja crvenilo i bolni otok, a kod osetljivih osoba može da se razvije i teža sistemska reakcija (koprivnjača, povraćanje, proliv, otežano disanje, pa sve do kolapsa i gubitka svesti).

Alergija izazvana ubodom insekta

Šta mame i tate treba da urade?

Idealno je odmah staviti led na mesto uboda, pa će i bol i otok biti manji. Ostali deo priče se ne razlikuje bitno u odnosu na tretman kod uboda komarca.

Kada se obratiti lekaru?

UVEK ako postoji sumnja da je dete imalo osu u ustima! Naročito ako bolno viče, ali i ako je neko video da osa beži iz usta. Otok korena jezika ili grla može biti veoma opasan, jer može da dovede do potpunog prekida disanja. Srećom, ovo je veoma, veoma retko (ali se ipak dešava). Tada NE TREBA čekati, već ŠTO PRE prebaciti dete u najbližu ambulantu.

Druga, srećom izuzetno retka, situacija u kojoj što pre treba stići do lekara je pojava otoka usana, ušiju i očiju. Tada dete obično ima i brojne crvene “pečate” po koži. Ako se ne reaguje brzo, dete počinje otežano i ubrzano da diše pa stanje postaje dramatično. Radi se o retkoj, ali veoma opasnoj alergijskoj reakciji celog organizma (anafilaksa) koja traži neodložnu terapiju u najbližoj ambulanti ili bolnici. Tu nema čekanja – što pre kod doktora!

ALERGIJA NA MLEKO – kod beba


Alergija izazvana ubodom insekta - Krpelj

Nema trave bez krpelja, a oni prosto obožavaju nežnu dečju kožu. Obično stradaju noge (potkolenice), ali i egzotične lokacije kao što su vrat, deo iza uha, pa i kosa, nisu retkost.

Najbolja zaštita od krpelja je ako se pre odlaska u prirodu namažete nekim eteričnim uljem s jakim mirisom. Nakon povratka kući obavezno pregledajte celo telo, od glave do pete. Krpelj se na koži uočava kao malo, crno, strano telo, poput izbočenog mladeža. Nikako ga ne treba kidati i čupati, kao ni  ubijati pre nego što odete kod lekara. Analizom samog krplja može se utvrditi da li je inficiran ili ne (borrelia burgdorferi – uzročnik Lajmse bolesti)

Alergija izazvana ubodom insekta

Šta mame i tate treba da urade?

Najbolje je sprečititi da krpelj stigne na dete, a to nije lako. Bitno je da dete izbegava visoku travu, te da je adekvatno obučeno u prirodi (duge pantalone, dugi rukavi, zatvorena obuća i šeširić). Takođe, korisna stvar su i repelenti – preparati koji se nanose na kožu i odbijaju insekte.

Kada se obratiti lekaru?

Na licu mesta NE TREBA iglama i drugi priručnim “alatima” vaditi krpelj, a ne treba ga čupati ni rukama jer će glava sa rilicom ostati u koži. Najbolje je dete odvesti u ambulantu gde će se lepo i brzo, sterilnim instrumentima odstraniti krpelj.

SVAKO dete koje ujede krpelj mora da dobija bar dvonedeljnu antibiotsku terapiju! Ona se sprovodi zbog sprečavanja jedne veoma opasne bolesti – borelioza (Lajmska bolest). Svaki treći krpelj u gradu nosi prouzrokovača ove bolesti na sebi i isporuči ga prilikom ujeda. Iako je van grada broj prokuženih krpelja manji, potrebno je, za svaki slučaj, detetu dati antibiotik. Obično se prepisuje amoksicilin (za alergične na penicilin eritromicin), ali je to posao lekara, koji će odrediti dozu i tačno trajanje terapije.


Alergija izazvana ubodom insekta - Pauk

PAUCI retko prave ozbiljnije probleme. Slično komarcima, na mestu njihovog ujeda se pojavljuje otok, ali nešto veći i tvrđi i traje koji dan duže. Tako je i tretman isti. Podrazumeva se da treba ukloniti sve paukove u sobi gde dete spava.

Alergija izazvana ubodom insekta


Alergija izazvana ubodom insekta - Buve

BUVE su na selu uobičajena pojava. One vole prašinu, ali i kućne ljubimce. Buve »pasu« nežnu dečju kožu, pa su ubodi grupisani u grozdove, nisu preterano veliki (do 1 cm), ali veoma svrbe. Brzo dobijaju ljubičastu boju, a nekada traju desetak dana (ponekad i duže). Tretman je sličan kao za komarce, a retko se dešavaju ozbiljniji problemi.

Alergija izazvana ubodom insekta


Najopasniji ubodi insekata

Mesta koja se smatraju najopasnijima za ujed insekta su područje glave, usana i vrat, jer mogu dovesti do oticanja i gušenja. Otrovi pčele i bumbara najotrovniji su u na proleće. Ose i stršljeni imaju jači otrov i najviše ujedaju krajem leta i početkom jeseni. Otrov mrava je najslabiji i reakcije su znatno ređe, ali rano leto se može smatrati za period kada je otrov mrava najjači.


Šta privlači insekte?

Najrizičnija grupa su osobe koje provode puno vremena u prirodi, na polju, na reci, svi oni koji su u čestom kontaktu sa insektima. Visoke temperature, slatko voće, sladoled, slatki napitci, odeća jarkih boja, jaki mirisi sapuna, losiona, krema i parfema. Pčele i bumbari napadaju kada su uznemireni.

Alergije kod dece


Zaštita u prirodi

Kada dete ide u šetnju ili se igra na livadi, treba ga oblačiti u odeću neutralnih boja – najbolje bež i belo jer ne privlači insekte za razliku od odeće jarkih boja. Treba misliti i na mirise. Dete koje je uredno i čisto lepo miriše, samo po sebi ne treba ga posebno namirisati ali često deca nose na sebi nešto od majčinog parfema i bolje je izbjegavati i ovu mogućnost. Zaslađeni napitak, pa i voda u čaši ostavljena na terasi ili dvorištu ili uz otvoreni prozor, privlače insekte posebno ose.


Alergijska reakcija na ubod insekta

Poseban oprez je potreban za decu koja su alergična na ubod insekta jer vrlo lako može doći do opšte reakcije i teškog šoka. Ako je poznato otpre da je dete preosetljivo, roditelji moraju imati uvek kod sebe spreman pribor za prvu pomoć (igla i štrcaljka s adrenalinom koji se uštrca pod kožu) i dete mora što pre dobiti hitnu medicinsku pomoć. Ako su ubodi višestruki, čak ako dete i nije osjetljivo na otrov insekata mogu se javiti znaci kao povraćanje, nemir, pojačano slinjenje – što upućuje na trovanje.

 

Alergija izazvana ubodom insekta


Insekti u hrani ili napitku...

Dete u svojoj živahnoj igri može zagristi hleb ili popiti sok u kojem se nalazi pčela ili osa. Takva je situacija vrlo opasna zbog uboda u sluznicu usne šupljine, koja se proširi prema dušniku i može zatvoriti disajni put. Prevencija ovakvog nemilog događaja od posobne je važnosti – zaštiti hranu i piće od insekata u dobro zatvorenim posudama. U slučaju da se to dogodi odmah potražiti lekarsku pomoć.

 

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: