Prvi mesec života bebe

Prvi mesec života bebe

U poslednjih nekoliko godina novorođene bebe u porodilištu, ukoliko nema komplikacija, sa svojom majkom ostaju svega dva do tri dana. Za to vreme pupak još nije otpao, majka ima problema sa nadošlim mlekom ili upalom žlezda u dojkama, beba je plačljiva i uznemirena jer nije dovoljno nahranjena, zbunjeni otac ne sme da je drži u naručju od straha da ne povredi svoje mezimče.

Prvih mesec dana života svake bebe su za većinu roditelja najteži period prilagođavanja na novonastalu situaciju. Zdrave bebe se obično rode sa telesnom dužinom od 50 do 55 cm, a težinom od 2500 – 4000 kg. Obim glave je prosečno od 34-36 cm. Pupčani patrljak sa kojim beba izlazi iz porodilišta obično spontano otpadne posle sedam dana. U međuvremenu o njegovoj higijeni i povijanju brine patronažna sestra koja ima obavezu da 5 puta poseti novorođenče u toku prvih 10 dana života.

Patronažna sestra takođe edukuje majku oko podoja, nege grudi, kupanja bebe, oblačenja.

U prvom mesecu beba doji 7 puta dnevno. Nezavisno da li je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli ili podoju, može joj se ponuditi, povremeno, na kašičicu i prokuvana voda. Od petnaestog dana obavezno je dodati bebama na podoju vitamin D , dok bebe na veštačkoj ishrani ne moraju posebno da ga dobijaju jer je već sadržano u mlečnoj formuli.

U ovom mesecu posebnu pažnju treba obratiti na higijenu pupka, jer je to mesto gde bakterije najlakše mogu prodreti u nežan dečji organizam. U slučaju vlaženja i krvarenja pupka, potrebno je odmah posetiti pedijatra u domu zdravlja. Bebu ne treba previše utopljavati, ali je potrebno 5 do 6 puta dnevno promeniti pelene. Široko povijanje se savetuje sve dok se ne obavi prvi pregled kukova, kada se može skinuti, ukoliko pedijatar odobri i ako je rezultat ultrazvuka u redu.

Bebe bi trebalo kupati vodom svakoga dana, eventualno svakog drugog. Šampon i sapun se mogu koristiti dva do tri puta nedeljno.

Kreme za negu ne smeju da sadrže bornu kiselinu i mogu da se upotrebljavaju samo u pelenskoj regiji. U slučaju ojeda, savetuju se kreme bogate cinkom. Ostale delove tela ne treba tretirati uljima i kremama.

Grčevi mogu da počnu u drugoj nedelji života. Majkama se savetuje da vode računa o položaju pri hranjenju deteta kada će se najmanje nagutati vazduha, a u poslednje vreme se preporučuju i probiotici za prevenciju stomačnih tegoba.

Ništa ne može da se uporedi sa jakim emocijama ljubavi i privrženosti kada prvi put ugledate vaše novorođenče. Nakon devet dugih meseci, ne možete da odolite a da se ne divite slatkim prstićima na bebinim nožicama i ručicama. No, život u skučenom prostoru materice i naporan put u spoljašnji svet (svaki porođaj je jedinstveno iskustvo), ponekad ostavljaju trag.

PROČITAJTE: Glavne zdravstvene povoljnosti majčinog mleka

BEBINA KOŽA

Boja
Nemojte da se šokirate ako vidite svoju bebu sa „neobičnom“ bojom kože – koja, naravno, može da bude svetlo ružičasta ili crvenkasta, ali i sa „mrljama“, flekama, bubuljicama… I bebine ruke i noge u prvih nekoliko sati života mogu da izgledaju plavičasto – zbog „nezrele“ krvne cirkulacije. Međutim, boja kože se postepeno menja: od neugledne, čak zastrašujuće sivo-plave, do atraktivne ružičaste.

Promene
Većina promena na koži je potpuno bezopasna, ali – kako biste bili sigurni, obavezno razgovarajte sa vašim pedijatrom. Iako su kožne promene prilično uobičajene, na roditelje deluju veoma uznemirujuće. Međutim, uglavnom su bezazlene i spontano iščezavaju.

 

GLAVA I LICE

Vaša beba je upravo prošla kroz relativno uzak prolaz, vašu karlicu, a kao rezultat toga – njena glava može da bude „asimetrična“ (nesrazmerna, neskladna) i malo otečena. To, takođe, može da utiče i na lice vaše bebe. 

Ona može da ima naduvene, „podbule“ oči i otečene kapke, „pljošten“ nos i uši smešnog izgleda. U zavisnosti od bebine kose, možda ćete moći da vidite pulsiranje na njenoj mekoj poglavini, ili fontaneli – to je područje na kojem kosti lobanje i dalje zajedno rastu.

 

KOSA I OČI

Bebe se ponekad rađaju sa kosom, ali ona često brzo opadne i tri-četiri meseca kasnije biva zamenjena stalnom kosom, ponekad potpuno drugačije boje. Boja očiju takođe može da se promeni u prvih godinu dana, ali obično oko šestog meseca može da se predvidi koju boju očiju će imati beba.

 

PUPAK

Odmah nakon rođenja deteta, lekar preseca pupčanu vrpcu. To je mesto gde će da se nalazi pupak vaše bebe. Od izuzetne je važnosti da pupčani patrljak održavate čistim i suvim, kako biste sprečili nastanak moguće infekcije.

 

SLUŠA I GLEDA

Istraživanja su pokazala da se novorođene bebe okreću prema mamama kada one govore – što i nije čudno, jer su nekoliko meseci u materici slušale njihove glasove. Bebe, inače, reaguju na blage glasove, kao i na umirujuće, nežne ritmove.

Bebu vizuelno privlače šare i oblici koji su okrugli. U prvom mesecu, ona će moći da vidi oko 20 do 25 santimetara daleko (najviše do 30) – što je rastojanje između bebe koja sisa i maminog lica.

 

BEBINI REFLEKSI

Vaša beba je rođena sa tzv. primitivnim refleksima, koji se gube do kraja prve godine života, a odraz su nezrelosti nervnog sistema. Najznačajniji su: refleks traženja usnama („rooting“), refleks sisanja, moro refleks, refleks hvatanja dlanom i tabanom.

 

PELENE

Razmislite o nelagodnoj obavezi menjanja pelena kao o vremenu zbližavanja – dok vas vaša beba pažljivo gleda i sluša kako joj pričate ili pevate, osećajući vaš nežan dodir. Iz njene perspektive, to je prisan način za mamu ili tatu da se upoznaju sa njenom važnom potrebom, i učine da ona ponovo oseća toplinu i udobnost.  

Možda je pred vama još jedna nedoumica: platnene, ili pelene za jednokratnu upotrebu? Koje su „prave“ za vašu porodicu? I jedna i druga vrsta imaju svoje prednosti i nedostatke. Dobro se raspitajte, odmerite za i protiv… pa onda donesite odluku. 

 

PLUĆA

Bez obzira koliko ste se pripremali za bebin dolazak, nijedan roditelj nije spreman za takvu vrstu osećaja dok sluša svoju bebu kako plače… i plače… i plače… Većina odojčadi „potroši“ i do sedam odsto svog dana plačući – što je često prinudan, nevoljan odgovor na određenu vrstu nelagode.
Zapamtite, plač je bebin primarni oblik komunikacije. Brzo reagovanje na njega, način je da izrazite bebi svoju ljubav i podršku.

Nakon što ste dobro razmotrili razvoj vašeg deteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Svaka je posebna na svoj način. Stoga, bez obzira da li vaša beba rano ili kasno doseže razvojne prekretnice – za nju veoma važne stadijume razvoja, ona ima svoj razvojni put. 

Razvoj bebe može da bude krajnje nepredvidiv: neka deca „obavljaju“ određene aktivnosti pre „uobičajenog“ perioda, a druga posle njega. No, sve je to normalno. Linije razgraničenja između prvih meseci su prilično nejasne, fluidne. Ali, ako imate bilo kakvih pitanja o razvoju vaše bebe, ili se eventualno jave neki problemi – to obavezno proverite kod pedijatra.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: