Šta treba isključiti tokom dojenja

 Šta treba isključiti tokom dojenja – Nije neuobičajeno da bebe imaju problema sa varenjem ili da su osetljive na neku hranu dok sisaju.

 

Hrana koju jedete utiče na Vaše mleko.

Ne bi bilo loše da izbegavate ili ograničite unos dole navedenih namirnica dok dojite:

  • Ajkula, marlin i sabljarka (jer mogu da sadrže teške metale).
  • Treba ograničiti unos hrane i pića koja sadrže kofein, npr. čaj, koka-kola i energetski napici.
  • Neki lekari preporučuju da dojilje ne jedu kikiriki ili proizvode u kojima se nalazi, kao i drugo orašasto voće, ukoliko u porodici postoji istorija alergija – najbolje je da u vezi sa ovim potražite savet Vašeg lekara.

Šta treba isključiti tokom dojenja

Izbegavajte cigarete i alkoholna pića.

U kući u kojoj se puši rizik za odojče je, između ostalih, da će dobijati manje majčinog mleka, rano će dobiti mešovitu ishranu i neće imati dovoljno odmora.

Nije preporučljivo da konzumirate alkohol dok dojite, jer putem krvi može dospeti u mleko. Jedino je u izuzetnim slučajevima prihvatljiva čaša vina ili piva tokom dojenja. Ukoliko želite da pijete alkohol, prethodno se izmuzite i mleko stavite u flašicu. U proseku je potrebno oko 3 sata da izbacite iz organizma količinu alkohola koja odgovara jednoj čaši.

Budite oprezni sa lekovima kada dojite.

Neki lekovi koje unosite prenose se u mleko. Zato ne uzimajte lekove ukoliko vam ih vaš doktor ne propiše.

 

Budite oprezni sa hranom koja ometa varenje.

Treba izbegavati hranu koja se lako kvari i može da izazove trovanje (sirovo meso, sveža jaja, plodovi mora). Hranu koja može da izazove otežano varenje vaše bebe (luk, kupus, bobičasto voće, začini i dodaci) treba pažljivo unositi i posmatrati da bi se uočilo da li izaziva neke reakcije.

Ukoliko je Vaša beba uznemirena bez nekog očiglednog razloga, ne bi bilo loše da zapisujete šta jedete, kako biste mogli da uočite koje namirnice možda uzrokuju osećaj uznemirenosti kod Vaše bebe. Međutim, najbolje je da izbacujete samo jednu ili dve namirnice istovremeno, da biste otkrili na koju hranu je osetljiva. Dole navedene namirnice su najčešće namirnice koje izazivaju osetljivost kod beba:

  • Citrusi, bobičasto voće i paradajz
  • Crni i beli luk, kupus, brokoli, kelj i karfiol
  • Začini
  • Pšenica
  • Mlečni proizvodi, naročito kravlje mleko
  • Belance od jajeta

Smanjite unos kafe i čaja.

Manje količine kofeina (dve šoljice dnevno) dozvoljene su. Ipak, neka odojčad su osetljiva na kofein i postaju uznemirena ili imaju problema sa spavanjem čak i sa malim količinama kofeina.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: