Vaške i kako ih se rešiti

Vaške (vaši) su sitni insekti, paraziti koji žive na različitim biljkama, živitinjama i ljudima. Različite vaške nametnici su na različitim organizmima, pa tako neke od njih nalazimo samo na određenim organizmima neke vrste.

Čovečja vaš (Pediculus humanus) ima dve podvrste

– telesna vaš (Pediculus humanus var. corporis) i
– vaš glave (Pediculus humanus var. capitis).


Vaši glave

Iako su veoma male, vaške su vidljive golim okom. Vaši glave su sitni insekti (2-3mm), paraziti koji žive isključivo na vlasištu čoveka. Veličine susamovog semena, na svakoj od 6 nogu imaju kuku kojom se čvrsto prikače uz vlas. Providne su i zbog toga teško uočljive u kosi, a kada se nahrane krvlju postaju tamno braon. Hrane se ljudskom krvlju iz kože glave do četiri puta dnevno. Grizu kožu glave i pri tome ubrizgavaju svoju salivu. Ovo izaziva iritaciju i svrab.

Vaške

Odrasla ženka u toku svog života, koji traje prosečno 2 meseca, snese oko 200 – 300 jajašaca – gnjida koje odlaže uz sam koren kose, najčešće uz vrat i iza ušiju. Iz gnjide se vaška izleže za oko nedelju dana, dve nedelje nakon toga postaje polno zrela i počinje reprodukovati gnjide. U slučaju nepovoljnih uslova, gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mesec dana.

Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće isterati bez odgovarajućeg tretmana. Žive vaške mogu da opstanu van kose i temena glave sa koga se hrane čak i do 72 sata, a neke studije kažu i duže pa se lako prenose u kolektivima i igraonicama.

Vaška koja živi na vlasištu bezopasan je nametnik, ne prenosi nikakve bolesti, ali kako je vašljivost glave redovno praćena svrabom, čovek se češe pa na koži nastaju ogrebotine koje se mogu inficirati.


Gnjide

Pažljivim pregledom vlasišta mogu se otkriti živi pokretni paraziti ili što je mnogo češće, samo gnjide. Gnjide su sitna, oko 1 mm velika, jajašca čvrsto prilepljena uz kosu tako da se lako razlikuju od peruti. Za razliku od peruti koja se lako skida, gnjide ne silaze same sa glave. Vaške legu jaja na vlasima kose blizu korena, odnosno same glave, gde je temperatura pogodna kako bi se izlegle. Njih je potrebno jednu po jednu tretirati. Što pre uočite vašljivost, lakše ćete se izboriti sa gnjidama.

Vaške


Razlika između gnjida i peruti

Za razliku od peruti, jajašca vaški tj. gnjide su čvrsto prilepljene uz vlas kose. Perut se lako sklanja jagodicom prsta dok se gnjida ne može ukloniti jagodicom prsta i potrebno ju je svući sa dlake primenom određene sile npr. noktom ili pincetom. Takođe, perut je nepravilnog oblika i uglavnom bele boje, za razliku od gnjide koja je pravilnog oblika (oblika jajašca) dok joj boja varira od beličaste, preko žućkasto-smeđe do tamno sive.


Vaške - Simptomi

Češanje je jedan od znakova da vaše dete ima vaške. Svrab kože je reakcija kože na vaškinu pljuvačku. Ipak, svrab ne mora početi odmah, to zavisi od toga koliko je koža vašeg deteta osetljiva. Dete se može žaliti i na osećaj da ga nešto golica ili da mu se pomera po glavi, pa obavezno odmah pogledajte.

Male crvene izbočine na koži glave su zapravo mesta ujeda. One mogu biti i natečene od češanja. I dok će kod neke dece one biti jedva vidljive, koža druge dece će veoma burno reagovati, pa će biti veoma uočljiva promena.

Vaške


Kako se prenose vaške

Vaške su veoma lako prenosive. Vaške se najčešće prenose kontaktom glave sa glavom osobe koja je već zaražena vaškama. Ovo se najčešće dešava tokom zajedničke igre u školi, kod kuće, ili na drugim mestima na kojima je moguće ostvariti ovakav kontakt (sportske aktivnosti, igralište, igraonica, rekreativna nastava i sl.)

Uprkos tome što nemaju krila niti mogu da skaču, vaške su veoma spretni paraziti kada je kretanje u pitanju. One imaju specijalno adaptirana klešta uz pomoć kojih se lako kreću i uspinju po vlasi kose.

 Vaške se takođe mogu preneti deljenjem odeće ili stvari. Ovo se najčešće dešava kada vaške otpužu ili se gnjide zakače i spadnu na odeću ili stvari koje se dele. Npr:

  • deljenje odeće (kape, šalovi, jakne, sportske uniforme) ili stvari (trake za kosu, češljevi, četke, peškiri, plišane igračke) koje su neposredno korišćene od strane osobe koja ima vaške
  • ležanje na krevetu, kauču, jastuku, tepihu koji je neposredno bio u kontaktu sa osobom koja ima vaške

Vaške najčešće dobijaju deca uzrasta od 3 do 12 godina i njihove porodice. Psi, mačke i drugi ljubimci ne igraju ulogu u prenošenju vaški.

Vaške


Kako se rešiti vaški

Ako se u porodici ili kolektivu (dečji vrtić, škola) otkrije da netko ima vaške, preporučuje se tretman kod svih članova porodice ili kolektiva i to istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna vašljiva glava, što se može dogoditi ako je neko tek nedavno zaražen vaškama pa ih ima malo, postoji opasnost da se sa te osobe paraziti ponovo rašire na druge.

Vaš doktor ili farmaceut će vam preporučiti medicinsko sredstvo kojim ćete tretirati vaške – šampon ili losion. Tretman najčešće ubija vaške, ali će biti potrebno nekoliko dana da svrab prestane.


Tretman vaški

Postupak razvašljivanja sprovodi se pranjem kose specijalnim šamponima, prema uputstvima proizvođača (najčešće pranjem 2 puta u razmaku do nedelju dana) ili posipanjem permetrinskim prahom, puderom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana.

Neka sredstva imaju uticaj samo na vaške, dok gnjide ostaju bezbedne, pa se mogu kasnije izleći. Zbog toga se postupak tretiranja ponavlja za 7-10 dana kada one postaju vaške.

Obavezno pročitajte uputstvo za korišćenje sredstva i uzmite u obzir starost svog deteta ukoliko je to naglašeno. Za tretiranje zaraženog područja (glave) koristite preporučenu dozu i poštujte naznačene korake u tretmanu. Većina šampona za tretman treba da odstoji neko vreme pre nego što ih isperete.


Češalj za vaške

Češalj za odstranjivanje vaški iz kose je veoma efikasan zato što ima zbijene zupce, te zbog toga vaške ostaju na njemu prilikom raščešljavanja. Redovnim i upornim češljanjem možete veoma uspašno odstraniti vaške. Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte sirćeta ili limunova soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide odlepile sa kose, a češalj treba svaki čas dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide.

Najbolji rezultati se postižu kada se češalj koristi u kombinaciji sa tretmanom kose šamponom ili losionom.

Kod većih infestacija vaškama preporučuje se i šišanje, jer je sa kraće kose mnogo lakše ukloniti vaške i gnjide. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.


Petrolej kao sredstvo protiv vaški

Petrolej nije namenjen za topikalnu primenu i nikako ga ne treba koristiti kao sredstvo protiv vašaka jer može da izazove ozbiljna oštećenja kože. Petrolej su nekada možda koristile naše bake jer nisu imale pristup adekvatnijim sredstvima, ali danas postoje različiti preparati sa ovom namenom i lako su dostupni.


Nakon tretmana vaški

U porodici u kojoj su se pojavile vaške, potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati svu posteljinu, ćebad, peškire, odeću koja se oblači preko glave kao i sve pokrivače za glavu (pogotovo vunene kape). Isti postupak (pranje posteljine) treba ponoviti ako su se vaške pojavile u dečjim vrtićima ili jaslicama.

Odstranjivanje vaški ogroman je posao. Odgovornost je na porodici. Ni lekar ni epidemiolog, ni glavna sestra ni vaspitačica u vrtiću, ni učiteljica u školi ne mogu vas rešiti vaški – ovo morate uraditi sami.

Prosvetni radnici su u obavezi da obaveste celo odeljenje (a vaspitačice u vrtićima sve roditelje) o potrebi sprovođenja razvašljivanja svih članova te da u saradnji sa epidemiologom podeli roditeljima pisana uputstva kako i kada to treba uraditi (najbolje odrediti petak ili vikend). U vrtiću je takođe potrebno oprati tepihe posteljine i plišane igračke.


Preventiva

Ako znate da u vrtiću vašeg mališana haraju vaške, preventivno mu prskajte specijalne sprejeve pre svakog odlaska u kolektiv, a za devojčice postoje i gumice za kosu protiv vaški koje su se pokazale kao delotvorne.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: