Ukusi i aromatične materije ulaze u vaše mleko

Ukusi i aromatične materije ulaze u vaše mleko. Vaša beba na taj način “okusi” ono što jedete. To je dobro jer različiti ukusi iz humanog mleka pripremaju vašu bebu za čvrstu hranu i porodične obroke.

 

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje ekskluzivno dojenje do oko šestog meseca. Posle toga treba nastaviti sa dojenjem, posebno prilikom uvođenja mešovite ishrane po savetu vašeg lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

 

Dojenjem stvarate ukus vaše bebe

Ono što jedete daje ukus vašem mleku. Zato je dojenje prirodni deo blagog učenja ukusa – onog koje počinje u 12. nedelji trudnoće.

Vaše mleko nije tako stalno kao što mislite! Ono sadrži mnogo ukusa od hrane, začina i tečnosti koje unosite ili udišete. I za razliku od mlečnih formula, pruža vašoj bebi bogato i kompleksno iskustvo.

Pomaže u sprečavanju prirodne sklonosti ka slatkom ukusu i uživanju u hrani sličnog ukusa u periodu dohrane, tako da, ukoliko je vaša ishrana bogatija voćem i povrćem, vaša beba će lakše prihvatiti i razviti pravu sklonost u kasnijem životu.

Sa svim ovim zapanjujućim činjenicama, nije ni čudo zašto humano mleko jeste i uvek će biti zlatni standard ishrane odojčadi. Ukoliko imate šanse da dojite i obezbedite zdravu i uravnoteženu ishranu u toku prvih šest meseci života.

To će bebi pružiti najbolje sastojke za normalan rast i razvoj. I posle uzrasta od šest meseci, moraćete da uvedete drugu hranu, koja mora da zadovolji sve potrebe u nutrijentima i energiji, neophodne za rast i razvoj vaše bebe.

U vreme laktacije vaše telo nutrijente koristi prvo za stvaranje mleka, a tek posle za svoje potrebe. Zdrava ishrana je značajna da bi obezbedila rast vaše bebe i pomogla da očuvate svoje zdravlje.

Zdrava, dobro uravnotežena ishrana u toku laktacije

Malo više kalorija, ali iz dobro uravnotežene ishrane

Majke koje doje imaju veće energetske i nutritivne potrebe za ishranu beba i održavanje sopstvenih zaliha.


Energija:

Vaša ishrana treba da vam obezbedi dodatnih 500 kcal dnevno. To je količina energije potrebna za stvaranje 750 ml mleka.


Belančevine:

Prosečan unos belančevina u zapadnim društvima uveliko nadmašuje potrebe. Nema potrebe da povećavate unos ukoliko vam vaš doktor to ne savetuje.


Masti:

U vreme laktacije povećane su samo potrebe za polinezasićenim masnim kiselinama. One su važne za pravilan razvoj mozga i očiju.


Vitamini i minerali:

Dojenje povećava potrebe za određenim vitaminima i mineralima.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: