Mršavljenje tokom laktacije

Mršavljenje tokom laktacije – Trudnoća je prirodno stanje kada dolazi do promene telesne težine, i iz tog razloga ćemo pokušati da objasnimo neke nedoumice i nepoznanice kada je u pitanju uvećana težina, porođaj i dojenje.

Nema ničeg lošeg u postepenom smanjenju težine tokom laktacije. To je, naprotiv, poželjno kako bi se izbegla prekomerna težina posle trudnoće. Majke koje doje lakše smanjuju težinu nego one koje ne doje. Ali ne držite dijetu za mršavljenje u toku laktacije! Prebrzo mršavljenje može dovesti do oslobađanja štetnih materija iz vaših telesnih masnoća u mleko. Vama je svakodnevno potrebno dodatnih 500 kcal da biste imali dovoljno mleka i ostali zdravi.

Ako ste zabrinuti zbog porasta telesne mase, konsultujte se sa vašim lekarom. Ukoliko ste zdravi, verovatno će vam preporučiti prikladne telesne aktivnosti umesto dijete!

 

Mršavljenje tokom laktacije

Tokom dojenja, može da se sprovede umerena dijeta (500 kalorija manje) i vežbe u trajanju od 45 minuta – četiri puta nedeljno, u narednih deset nedelja.

Redovna, umerena telesna aktivnost (hodanje, plivanje, vežbe za trudnice, joga za trudnice) može pomoći vama i bebi da postignete i održavate odgovarajuću težinu. Istovremeno će pomoći u uklanjanju bolova u leđima, grčeva u nogama, nadutosti, oticanja, konstipacije, tj. simptoma vezanih za trudnoću.

Joga se pokazala kod mnogih žena kao izuzetno korisna, i to posebno u slučaju bolnih menstruacija. Preporuka je da se upražnjava tri puta nedeljno, u trajanju od 20 do 30 minuta.

Hrana mora da bude raznovrsna, a na meniju da budu zastupljeni voće i povrće, ali i integralne žitarice, kao i meso i riba (zbog proteina).

Mršavljenje tokom laktacije

Treba izbegavati zasićene masti, rafinisani (beli) šećer, so i kofein. Mnogim ženama je koristilo da tri velika obroka zamene sa šest manjih.

Proverite porast telesne mase redovnim merenjem! Porast telesne mase tokom trudnoće zavisi i od telesne mase pre trudnoće. Nikada ne treba zaboraviti da je primarni cilj dojenje jednog zdravog i naprednog deteta. Idealno bi bilo  uskladiti sve ove napore, tako da krajnji efekat bude zadovoljstvo, a ne dodatno opterećenje. Naravno, najbolja preventiva je da se tokom trudnoće ne dobije višak kilograma, kojih se kasnije teško možete otarasiti.

Klasifikacija telesne težine

klasifikacija telesne težine pre trudnoće ukupni porast telesne težine u kg
pothranjenost 12,5 do 18
normalna težina 11,5 do 16
prekomerna težina 7 do 11,5
gojaznost 5 do 9

Prekomernu težinu ste dobili tokom devet meseci trudnoće, pa otprilike toliko treba da se izgubi višak kilograma. To se odnosi na trudnice koje su dobile do 14 kilograma. Ukoliko je više od toga, onda će i povratak na predporođajnu težinu duže da traje. Za one manje uporne i malodušne, možda neće ni biti potpunog povratka na pređašnju težinu.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: