Higijena usta beba

Higijena usta beba bi trebala da započne i pre pojave prvih zubića sa blagim brisanjem nepca pomoću gazice i da se dalje redovno sprovodi najmanje dva puta dnevno. Dok je beba sasvim mala, u prvim mesecima života, pogotovo ako se hrani prirodno (dojenjem),  obično nema potrebe za svakodnevnom negom usne duplje. Međutim, potrebno je da svakodnevno kontrolišete i pratite  da nije došlo do nekih promena na površini sluzokože usne duplje i jezika.

Kod novorođenčeta nega se sprovodi  prebrisavanjem usne duplje gazom namotanom na prst i ovlaženom fiziološkim rastvorom.  Kod odojčadi takođe , posebno kada niču zubići, prebrisavanje ima i funkciju masaža desni koja prija bebi.

Higijena usta beba – SOOR ili mlečac

Najčešći problem predstavlja SOOR (mlečac). Naziv mlečac potiče od izgleda infekcije: bele naslage podsećaju na zgrušano mleko. To je gljivična infekcija, koja se javlja u vidu beličastih tačkica, koje izgledaju kao kapi mleka na sluzokoži. Izaziva ga gljivica Candida Albicans. Ona se nalazi svuda oko nas i često se može naći u bebinim ustima, bez ikakvih pratećih zdravstvenih tegoba. Može nastati i prilikom prolaska bebe kroz porođajni kanal, kao posledica vaginalne infekcije majke, ali i hranjenjem i pojenjem deteta nedovoljno čistim priborom za jelo i piće.

Higijena usta beba

Higijena usta beba – SOOR ili mlečac

Ako se ne primete na vreme, tačkice se uvećavaju i kasnije spajaju u vidu skrama i mogu da pokrivaju veliku površinu sluzokože. Jako je važno da u reagujete na vreme i konsultujete pedijatra. U suprotnom, infekcija se može raširiti na ceo sistem organa za varenje. Beba može početi otežano da guta, da povraća, odbija dojku, ili hranu. Za lečenje SOOR-a kod bebe, morate se obratiti lekaru.

S obzirom da bebin imuni sistem još uvek nije dovoljno zreo, prekomerno razmnožavanje ovih gljivica može dovesti do razvoja infekcije i nastanka zdravstvenih problema. Potreba malog deteta da nešto stalno stavlja u usta, naročito u periodu nicanja zubića, dodatno doprinosi razvoju infekcije. Infekcija kandidom često nastaje kod bolesne dece usled pada imuniteta, kao i nakon upotrebe antibiotika.

Kako beba može da se inficira SOOR-om?

Postoji nekoliko načina zbog kojih može doći do pojave soora kod bebe. Jedan od načina jeste infekcija na samom porođaju. Naime, prilikom prolaska bebe kroz porođajni kanal može se dogoditi da beba dođe u kontakt sa gljivicom, naročito ako kod majke postoji razvijena infekcija koja prethodno nije lečena.

Drugi način jeste za vreme dojenja ili hranjenja bebe. Nedovoljna higijena bebinog pribora za jelo (cucli, flašica ili kašičica) može dovesti do razvoja gljivice koja se nastanjuje u bebinim ustima. Isto tako, nehigijena bradavica i ruku majke prilikom dojenja takođe izlaže bebu riziku od oboljevanja od soora.

Kako SOOR izgleda?

Na jeziku, unutrašnjoj strani obraza ili nepcu vide se beličaste naslage koje se mogu proširiti po celoj usnoj duplji. Naslage imaju izgled zgrušanog mleka, po kome su i dobile naziv „mlečac“. Ispod ovih naslaga gljivice prodiru u sluzokožu i u njoj stvaraju bolne ranice. Zbog toga bebe često postaju nervozne, kenjkave, imaju loš apetit, teže jedu i odbijaju hranu.

Shodno tome, ukoliko je beba nervozna bez vidljivog razloga, ili teže jede i odbija hranu, obavezno joj pogledajte usta. Lekari obično jednim pregledom uspostavljaju ovu dijagnozu, a ukoliko postoji nedoumica, jednostavnim uzimanjem brisa se lako dokazuje prisustvo ove gljivice.

Infekcija se može proširiti i na ždrelo i tada izaziva gađenje i povraćanje.

Higijena usta beba

Higijena usta beba – Kako SOOR izgleda?

Kako razlikovati SOOR od naslaga mleka na jeziku?

Nije neobično da se nakon podoja primete beličaste naslage u bebinim ustima. Međutim, kako utvrditi da li se radi o sooru ili o običnim naslagama mleka? Ukoliko pokušate da očistite bebina usta komadićem gaze umočenim u rastvor sode bikarbone, mlečne naslage će se gotovo odmah skinuti i ostati na gazi. Za razliku od mlečnih naslaga, soor se neće skinuti nakon blagog trljanja naslaga gazom. Osim toga, sor je često praćena bolom, promenama u bebinom ponašanju (odbijanje hrane) i nervozom. Nije retko ni da beba otežano doji ili preterano “cokće”, što takođe ukazuje na to da je u pitanju sor.

Kako se leči SOOR?

Blagi oblici uglavnom prolaze sami od sebe, bez nekog posebnog tretmana.

U najvećem broju slučaja se ni ne radi o pravoj gljivičnoj infekciji, već o naslagama mleka koje se uspešno uklanjaju negom usne duplje – brisanjem uz pomoć sterilne gaze natopljene fiziološkim rastvorom.

Međutim, ukoliko se uočene naslage ne iščiste nakon par dana, ili se prošire, neohodno je konsultovati pedijatra koji će najverovatnije propisati lek za lečenje gljivične infekcije, tzv. antimikotik.

 

Mlečac uglavnom zahteva lečenje i mame i bebe, kako se infekcija ne bi prenosila u krug.

 

Pored prepisane terapije obavezno sprovodite i sledeće higijenske mere:

  • Nega usne duplje – prebrisavanje jezika i sluznice obraza sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom, kako bi se naslage mehanički odstranile (Prst se obavije sterilnom gazom natopljenom fiziološkim rastvorom, a zatim se njime pažljivo prelazi preko naslaga.)
  • Sterilišite cucle, veštačke bradavice, pribor za hranjenje.
  • Igračke koje dete stavlja usta redovno perite u vreloj vodi.
  • Često i detaljno perite bebi ruke.
  • Posle svakog podoja, bradavice operite toplom vodom, osušite na vazduhu i izložite suncu.
  • Ruke operite pre i posle svakog podoja i prepovijanja bebe.
  • Nosite pamučne grudnjake koje možete da iskuvate u mašini. Nemojte koristiti uloške za dojenje, jer gljivice vole vlažnu sredinu.

 

Higijena usta beba – Kada početi sa pranjem zubića

Po izbijanju prvih zubića počinje i njegovo pranje. Dovoljno je za početak  prati zubiće ujutru i uveče, uz pomoć čiste gaze, naprstak (za oralnu higijenu kod beba). Nežnim pokretima se prelazi od oralne sluzokoze (desni) prema zubicu do njegove secivne ili grizne površine, te pokrete treba ponoviti četiri do pet puta. Potrebno je bebicu upoznati sa četkicom za zube, kako bih nastala navika za pranje zuba. Kada niknu svi mlečni zubići (u period oko 20-30 meseci zivota) najbolje je koristiti četkicu sa dužim vlaknima, uskom glavom (radnom površinom) i drškom, zgodnom za držanje.

 

Higijena usta beba – Kada početi sa pranjem zubića

Higijena usta beba

Higijena usta beba – Kada početi sa pranjem zubića

Zubna pasta za decu

U drugoj godini života (kada vaše dete nauči da svojevoljno izbaci tečnost iz usne duplje – pljune) bi trebalo da počnete sa korišćenjem zubne paste za decu,  koja sadrži fluor, jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Pre druge godine koristite paste bez fluora i višenamenski gel za desni . On umiruje bebine desni koje su iritirane rastom prvih zubića, sadrži ksilitol koji deluje antibakterijski na karijes, a zahvaljujući kamilici ima umirujući efekat i sprečava nastajanje bakterijskih naslaga u ustima.

Higijena usta beba – Cirkularni karijes

Nakon prve godine života dete počinje da jede hranu sličnu hrani odraslih, čime se povećava mogućnost da se mlečni zubići pokvare i zato roditelji moraju deci najmanje dva puta dnevno temeljno prati zube. Cirkularni karijes je, sve rasprostranjeniji kod dece do šeste godine života. Postoji  veliki broj uzroka njegovog nastanka, najveću odgovornost za cirkularni karijes imaju roditelji.

Preporučuje se da dete odvedete kod stomatologa šest meseci, najkasnije godinu dana, nakon izbijanja prvog zuba. Stomatolog može da vam da korisne savete u vezi sa oralnom higijenom kod beba. Pitajte stomatologa sve što vas zanima. Imajte u vidu da prva poseta zubaru može da traje 30 do 45 minuta. U zavisnosti od starosti deteta, tokom prve posete vrši se pregled zuba, vilice, ugrižaja, desni i oralnih tkiva. Važno je da zubar ima uvid u rast i razvoj zuba i vilice deteta. Kako mlečni zubi ispadaju posle nekog vremena, retko kada se vrši rentgentsko snimanje vilice.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: