Kolostrum – Prvo mleko

Kolostrum (“colostrums”) je naziv za prvo mleko kojim majka doji bebu. Kolostrum se značajnije razlikuje od mleka koje se kasnije luči. Ne samo po sadržaju već i količini sastojaka koji grade bebin imunitet što ga ujedno čini jedinstvenim.

Ovo mleko sadrži više vode, više vitamina i minerala, a manje masnoća, zbog čega je i zdravije. Posebno je važno prisustvo imunoglobulina, specijalne vrste proteina kojih u kolostrumu ima pet puta više nego u mleku. Njihovo prisustvo je od velikog značaja, jer efektivno štite bebu od infekcija i bolesti.

Dojenje kolostrumom u samo nekoliko dana omogućuje bebi da započne zdrav život

U bebinoj utrobi imunoglobulini stvaraju membrane koje predstavljaju zaštitni film koji sprečava apsorpciju štetnih proteina koji dolaze spolja i svih patogenih bakterija sa kojima beba i majka dnevno dolaze u kontakt. Na taj način beba dobija svu potrebnu antibakterijsku zaštitu preko majčinog mleka.

Kolostrum – Dojenje

Kolostrum stimuliše prvi prolazak hrane u bebina creva i njihovo pomeranje. Pomaže u eliminaciji bilirubina i smanjuje potencijalnu pojavu žutice. Kolostrum se lako vari jer sadrži visok procenat vitamina, minerala i proteina, a manji procenat šećera i masti.

Dojenje kolostrumom u samo nekoliko dana omogućuje bebi da započne zdrav život. Takođe treba znati da između lučenja kolostruma i formiranja mleka postoji i prelazna faza. U prelaznoj fazi mleko podseća na mešavinu mleka i soka od pomorandže. To mleko sadrži manji procenat vitamina, minerala i imunoglobulina od kolostruma, ali zato sadrži više laktoze, masti i kalorija. Zrelo mleko počinje da se luči između desetog dana nakon porođaja i druge nedelje. Gušće je i belje. Iako izgleda vodenasto i penasto, njegova energetska vrednost je visoka i u njemu se nalazi obilje hranljivih sastojaka.

Prednosti dojenja za majku

Ima mnogo prednosti u prirodnom dojenju za majku. U toku dojenja, majčino telo proizvodi prolaktin. To je hormon koji, pored toga što je odgovoran za nastanak mleka, umanjuje efekat drugih hormona koji utiču na krvni pritisak i raspoloženje.

Psiholozi preporučuju prirodno dojenje jer ono povoljno deluje na opuštanje i na psihofizičko stanje majke. Zauzvrat, povećava se privrženost i osećanje ljubavi između majke i deteta. Kod žena koje doje, pojava postporođajne depresije je ređa. To je iz razloga što majka oseća da ima veću i značajniju ulogu u razvoju svoje bebe.

Prvi kontakt sa bebom, u prvim minutima nakon rođenja, stimuliše proizvođenje drugog hormona, oksitocina, koji ubrzava kontrakciju uterusa, pomažući da se on vrati u normalnu veličinu i smanjujući postporođajni gubitak krvi.

Dojenje i menstrualni ciklus

Često dojenje, kao jedini izvor hrane za bebu, odlaže povratak menstrualnog ciklusa. Na taj način omogućava telu majke da poveća svoje rezerve gvožđa, kao i da izbegne pojavu anemije. Pored toga, dojenje, kao jedini izvor hrane, sprečava normalnu ovulaciju, pa tako smanjuje plodnost, a samim tim i rizik nove trudnoće.

Međutim, preporučuje se oprez, naročito pri kraju faze dojenja jer ovulacija može ponovo da počne bez ikakvih očiglednih znakova. Pošto zahteva veću potrošnju energije, dojenje omogućava majci da koristi masti skupljene u toku trudnoće, pa tako može brže da povrati idealnu težinu.

Dojenje smanjuje rizik od raka jajnika i dojke. Jedno istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina na 150 hiljada žena, pokazalo je da dojenje smanjuje rizik od oboljenja od ove bolesti za više od 65 procenata. Konačno, ako je dojenje delimično odgovorno za redukovanje kalcijuma u kostima majke, u toku perioda odvikavanja od sisanja, kalcijum se ponovo povećava u skeletu žena koje su dojile u mnogo stabilnijem obliku, smanjujući rizik od lomljenja kuka i osteoporoze u menopauzi.

Majčino mleko čudo prirode

Kada je u pitanju ishrana odojčeta, Svetska zdravstvena organizacija, koja među svojim obavezama ima i zadatak da postavi standarde u ishrani, preporučuje prirodno dojenje beba bar do šestog meseca njihovog života.

Na osnovu mnogih istraživanja koja su izvršena do danas, pokazalo se da su deca koja su dojena prirodnim putem mnogo otpornija na razne infekcije

Dojenje, naravno, može da se produži koliko to majka želi. Ishrana odojčeta majčinim mlekom u toku šest i više meseci nudi, kako bebi tako i majci, dobrobiti koje se ne mogu zanemariti i koje se odnose na fizičko i psihičko stanje, kao i na ekonomsku situaciju.

Zdravlje bebe

Fizičko stanje se poboljšava u tome što se organizam vraća na normalni razvoj svih organa a posebno imunog sistema. Na osnovu mnogih istraživanja koja su izvršena do danas, pokazalo se da su deca koja su dojena prirodnim putem mnogo otpornija na razne infekcije. Sve je to zahvaljujući prisustvu živih ćelija ljudskog mleka koje su pronađene u limfnom sistemu deteta čak mesecima i godinama od završetka dojenja.

Istraživanja su takođe pokazala da takozvani „lisozim“, antiinfekcijski protein, koji je prisutan u majčinom mleku, aktivira svoju zaštitnu funkciju kada prvi put dojite svoju bebu, pružajući zaštitu nepripemljenim crevima bebe da prime hranu, a sa njima i faktore koji mogu biti nosioci infekcija. Bebe putem dojenja dobijaju neku vrstu zaštite, koja omogućava bebi da vremenom postane tolerantnija prema hrani.

Ekonomičnost

Ekonomska prednost dojenja se pre svega ogleda u uštedi vremena koje je potrebno za pripremu mleka, kao i za sterilizaciju pribora za dojenje. Naravno, treba uzeti u obzir i uštedu novca za kupovinu mleka.

Odnos vezivanja

Dojenje, osim što zadovoljava potrebu za hranom i sprečava negativne stimuluse nastale od gladi, doprinosi i razvoju privrženosti i vezanosti majke za dete putem epidemijskog kontakta “usta – dojka, ruka – dojka“. Taj odnos vezivanja može da se definiše kao „istraživanje i održavanje blizine drugoj individui“. Tako se i aktivira sisanje, od hvatanja majčine dojke, preko plača do osmeha. Toplina epidemijskog kontakta je neophodna koliko i potreba za hranom u izgradnji pravilnog odnosa majke i bebe. A iz toga proizlazi i buduća ličnost odrasle osobe.

Priroda je mislila na sve! Majčino mleko je uvek spremno, ima pravu temperaturu i sterilno je. Tako je novorođenčetu pružena pravilna ishrana koja će ga štititi. Kako fizički, tako i psihički, putem epidemijskog odnosa, do zdravog razvoja privrženosti majci.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: