Ultrazvuk mozga (ultrazvuk CNS-a) kod beba

Ultrazvuk mozga kod beba u neonatologiji i razvojnoj neurologiji je prva metoda izbora za postavljanje tačne dijagnoze ili nekog oboljenja. Tokom ovog pregleda se, dobijanjem posebnih preseka mozga, kontroliše rast i razvoj delova mozga – hemisfera, komora, zadnje lobanjske jame, pojedinih unutrašnjih delova moždanih struktura, kao i pregleda kičme. Tokom pregleda se i mere neke strukture, poput širine bočnih moždanih komora, hemisfere, malog mozga…

Na glavi novorođenčeta postoji dva mesta gde se omogućava pregled tzv.ultrazvučni prozori – velika i mala fontanela. Ultrazvučni talasi prodiru kroz fontanele do moždanih struktura. Zatvaranjem velike fontanele posle prve godine života ne može da se izvodi pregled, jer ultrazvučni talasi ne mogu da prodiru kroz kosti.

Ultrazvuk mozga kod novorođenčeta može da se izvodi u bilo koje vreme bez anestezije ili sedacije. Ultrazvučni pregled je moguće obaviti kod novorođenčadi dok su u inkubatoru ili krevetiću, bez da se remeti uslovi intenzivnog lečenja. Važno je naglasiti da sa ovim pregledom može omogućiti ranu i preciznu dijagnostiku.

 

Ultrazvuk mozga je vrlo jednostavan, bezbolan i neinvazivan pregle, nije škodljiva metoda i služi za prikaz određenih moždanih struktura kod novorođenčadi.

 

Anomalije mozga i kičme kod novorođenčeta

Postoji mnogo vrsta anomalija mozga i kičme – većina velikih anomalija se može videti pre rođenja, ali postoje i neke koje se razvijaju tokom trudnoće i moguće je da do njihovog razvoja dođe posle perioda trudnoće u kojem je rađen ultrazvučni pregled, posebno ako su posledica krvarenja ili delovanja virusa.

Anomalije lobanje, mozga i kičme mogu biti različitog stepena – od blagih do veoma teških i od toga zavisi i prognoza stanja. U slučaju da se vidi anomalija moždanih struktura, lobanje i kičme, određuje se vrsta, kontroliše da li postoje pridružene anomalije i savetuju dodatna ispitivanja, poput kariotipizacije, snimanja magnetnom rezonancom, određivanja titra nekih virusa i organizuje konsultacija dečjih neurologa i neurohirurga.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

  • Ultrazvučni pregled glave je rutinski pregled kod beba koje su  rođene  prerano. Procedura se koristi u cilju ranog otkrivanja različitih   stanja, kao što su krvarenje ili oštećenje moždanog tkiva.
  • Kod   odojčadi se koristi u cilju otkrivanja proširenja moždanih komora   (hidrocefalusa), moždanog krvarenja, oštećenja bele mase, urođenih mana   mozga, infekcije ili tumora.

PROČITAJTE: Ultrazvučni pregled kukova

Kod svih oštećenja mozga rano treba postaviti dijagnozu ultrazvukom zbog intenzivne neurorazvojne stimulacije, da bi dete imalo što bolji ishod.

Ultrazvuk kao dijagnostička metoda ima široku primenu. Što se tiče glave i vrata, koristi se za pregled krvnih sudova ali i parenhima i šupljina mozga. Na ovaj pregled se uvek upućuje ukoliko je došlo do zastoja kiseonika ili drugih komplikacija na porođaju, kako bi se otklonila sumnja o postojanju bilo kakvog problema.

POTENCIJALNI RIZICI

Pregled nije neprijatan za dete i ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

Nije potrebna posebna priprema deteta za ovaj pregled.

NAKON ULTRAZVUKA MOZGA

Dete odmah može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: