Kako zaštititi osetljivu kožu bebe

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe – Bebina koža je podložna iritacijama u prvim nedeljama i mesecima života zbog čega je u ovom periodu pravilna nega od ključnog značaja.

Roditelji treba da se rukovode parolom „manje je više“ iz razloga što se iz najbolje namere prave greške tako što se kupuju skupe kreme i kupke, prepune nepotrebnih i potencijalno opasnih dodataka, a bebe se kupaju i više puta dnevno. Kožu treba posmatrati i kao prirodnu barijeru protiv mikroorganizama i time prvu liniju odbrane organizma, odnosno urođenog imuniteta. Tako oštećenje funkcije kože dovodi do dehidratacije i iritacije kože, kao i do pojave atopijskog dermatitisa (ekcema), kontaktnog alergijskog ili pelenskog dermatitisa, a posredno i do oštećenja imuniteta. Zato je zadatak pre svega pedijatara, a u težim slučajevima i dermatologa, da daju roditeljima osnovne smernice u vezi sa negom kože beba.

Evo nekoliko uputstava kako da pravilno negujete nežnu kožu vaše bebe:


Ne preterujete sa kupanjem

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe – Kupanje

Veoma je važno pitanje vremena i učestalosti kupanja kod beba. Kupanje bebe treba da bude porodični ritual koji se izvodi u isto doba večeri, što predstavlja znak bebi da je vreme da se smiri i spava, a porodici da se okupi i da svako doprinese svojim učešćem u kupanju bebe.

Temperatura vode treba da bude slična temperaturi tela a na kraju kupanja bebu ne treba trljati nego posušiti peškirom blagim tapkanjem po koži. Ukoliko beba ima suvu i osetljivu kožu, posebno kod već izraženog ekcema, posle svakog kupanja se preporučuje upotreba emolijentnih krema ili balzama.

Najnovije preporuke dermatologa su da bebu ne treba kupati svakodnevno, već najviše tri puta sedmično (osim pelenskog dela), u cilju čuvanja zaštitnog sloja kože koji se skida čestim kupanjem.

Kupanje i nega su isti kod dečaka i devojčica, osim u delu higijene genitalija. Kod dečaka se preporučuje da ukoliko je otvor kože prepucijuma (u gornjem delu penisa) suviše uzak, u toku kupanja u vodi se može izvršiti povlačenje kožice. Na taj način se sprečava nagomilavanje oljuštenih ćelija epidermisa (smegme) i eventualni nastanak infekcija kože tog dela. Kod devojčica je tretman uobičajen, sa napomenom da ne treba primenjivati zaštitne kreme direktno na genitalije, nego samo na pregibe, kao i kod dečaka.


Redovno menjajte pelene bebi

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe – Pelene

Koža pelenskog dela je izrazito osetljiva zbog stalnog kontakta sa urinom i stolicom, kao i zbog loše ventilacije tog dela usled prekrivenosti pelenom. Iz tog razloga je koža pelenskog dela podložna razmnožavanju bakterija i gljivica i nastanku infekcija i pelenskog dermatitisa.  Posledica neredovnog menjanja pelena je veoma neprijatan ojed, kao i uporan osip.  Zato, čim se beba ukaki ili upiški, ukoliko vam prilike dozvoljavaju, odmah joj promenite pelenu. Najbolje je da joj operete guzu mlakom vodom (ili je obrišite vlažnim maramicama za osetljivu kožu) i lepo je posušite.

Osnovni savet pedijatra je da se pelene često menjaju. Posebno u prvim mesecima života je uobičajena promena pelena na dva sata, a kasnije se one menjaju po potrebi, nakon svake stolice ili na tri do četiri sata. Promenu pelena treba iskoristiti za pregled kože pelenskog dela, zbog mogućih tragova iritacije ili suvoće kože. Kada je koža suva i zdrava, beba će moći normalno da raste i da se razvija.


Ojed pelenske regije

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe – Ojed pelenske regije

Postoji više oblika ojeda, a najzastupljeniji je kontaktni dermatitis. Promene na koži obično variraju od crvenila, do oštećenja kože koje podsećaju na eroziju. Osim toga, za kontaktni dermatitis je karakteristično da ne zahvata delove kože koji nisu u kontaktu sa urinom ili stolicom.

Ojed takođe može da bude posledica bakterijske infekcije kože čiji su uzročnici stafi lokok ili streptokok i gljivične infekcije, ali i posledica kandide. Ako je bakterijski, ojed se naziva impetigo, i javlja se u plikovima koji često pucaju, ostavljajući lezije kože. Infekciju kandidom karakterišu zone izrazitog crvenila, posebno u pregibima i analnoj regiji.

Da bi se potvrdilo da li se radi o ojedu kao posledici infekcije, trebalo bi da se uzme bris promena na koži. Lečenje ojeda znači najpre izbegavanje faktora koji su doveli do nastanka promena na koži pelenske regije. Neophodno je što češće menjanje pelena, da bi koža imala što manje kontakta sa urinom i stolicom. Preporučuje se i pranje samo vodom, a kožu bi trebalo namazati kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid, s obzirom na to da stvaraju zaštitnu barijeru kože. Ukoliko je ojed posledica infekcije, najčešće se preporučuje mazanje obolelih mesta antibiotskim mastima ili kombinovanim kremama koje sadrže antibiotike, ali i antimikotike, ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji.

U težim slučajevima ojeda preporučuje se blaga kortikosteroidna krema koja deluje antizapaljenski i maže se u tankom sloju, onoliko dana koliko odredi lekar.


Pažljivo birajte kozmetiku za bebu

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe

Kako zaštititi osetljivu kožu bebe – Kozmetika

Novorođenče se rađa sa kožom koja je prekrivena masnim žućkastim slojem pod nazivom sirasti maz (vernix caseosa). On štiti bebu u toku rasta u maminom stomaku. Nakon rođenja u porodlištu se maz odstranjuje kupanjem. Kao i ceo bebin organizam, i bebina koža je u fazi razvoja i sada sadrži površinski hidrolipidni sloj, koji je osetljiv na dejstvo spoljnih faktora. To se odnosi pre svega na sastojke deterdženata, omekšivača, krema, losiona ili kupki. Zbog toga je prvi savet pedijatra da se izbegavaju proizvodi koji sadrže parfeme, konzervanse ili veštačke boje.

Treba pažljivo čitati deklaracije proizvoda za negu i higijenu. Nikako ne kupovati one koji sadrže ulja badema, kikirikija ili arganovo ulje, zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Sa druge strane, preporučuju se proizvodi koji imaju blago kiselu vrednost pH (oko 5.5). Navedene kreme preko povećanja sadržaja vode (hidratacije) i sadržaja lipida i sterola poboljšavaju površinski sloj kože (epidermis). Za kupanje se umesto kupki i sapuna preporučuju specijalni proizvodi. Sindeti (skr. sintetički deterdženti) su proizvodi koji ne iritiraju bebinu kožu i ne odstranjuju zaštitni hidrolipidni sloj.


Rešite se temenjače

kako zaštiti osetljivu kožu bebe

Kako zaštiti osetljivu kožu bebe – Temenjača

Temenjača ili, stručno, seboreični dermatitis, se obično javlja u prvim mesecima bebinog života, ukoliko koža luči previše sebuma. Manifestuje se u vidu debljih, masnih, žućkastih ili rozikastih ljuspica na bebinoj glavi i licu, tačnije oko obrva, kapaka, nosića i iza ušiju, a ponekad i na telu.

Pedijatri će vam svakako preporučiti najbolji tretman koji se sastoji od upotrebe posebnih šampona, ulja i terapeutskih krema i losiona. Takođe, pažljivo birajte šampone. Uvek proveravajte šta piše na etiketi i da li u sastavu ima supstanci koje će pogoršati seboroični dermatitis.


Izlečite ekcem

kako zaštiti osetljivu kožu bebe

Kako zaštiti osetljivu kožu bebe – Ekcem

Hronično upalno stanje kože je uobičajeno kod beba u čijim porodicama postoji istorija bolesti poput astme, raznih vidova alergije ili atopijskog dermatitisa. Ekcem se kod beba uglavnom pojavljuje u vidu osipa na rukama, licu, vratu, laktovima i zadnjem delu kolena.

Adekvatna higijena je jako bitna. Prilikom kupanja koristite blago sredstvo za negu kože ili šampon specijalno napravljen za bebe sa osetljivom kožom. Ulja i losioni imaju veliku ulogu u hidrataciji suve kože, pa pažljivo birajte najbolje proizvode za vaše najmilije.


Vodite računa o vremenskim prilikama

kako zaštiti osetljivu kožu bebe

Kako zaštiti osetljivu kožu bebe – Vreme

Nikako ne izlažite dete mlađe od šest meseci suncu. Starije mališane mažite najjačim faktorom i to minimum 30 minuta pre odlaska na plažu. Zimi obavezno namažite dete kremom pre nego što ga izvedete napolje. Vodite računa da i leti i zimi dete pije puno vode.

 

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: