Konjuktivitis kod bebe

Konjuktivitis (crvenilo očiju) kod tek rođenih beba je čest problem s kojim se susreću roditelji. Uzrok crvenila može biti infekcija, iritacija očiju ili zastoj u sprovođenju suza u suznim kanalićima koji kod neke dece po rođenju nisu još uvek dovoljno razvijeni.

 

Šta je konjuktivitis?

Konjuktivitis je upala providne membrane – vežnjače, koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu kapka. Manifestuje se crvenilom, otokom kapaka, suzenjem, ponekad i gustom sekrecijom iz oka.

 

Kako dolazi do infekcije oka kod beba?

Beba može da se inficira tokom porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal beba dođe u kontakt s bakterijama iz cervikalnog kanala ili vagine majke. Kapljičnim putem se prenosi ukoliko osoba koja ima jaku respiratornu infekciju i kašlje, kija, ili diše u blizini bebe. Takođe, može se desiti da se infekcija prenese direktnim kontaktom, tako što osoba prljavim rukama dodiruje ruke ili lice bebe.

 

Šta može biti uzrok za nastanak konjuktivitisa kod male dece?

Uzroci za nastanak zapaljenja oka kod dece mogu biti razni spoljni faktori, bakterijski, virusni, alergijski, ili hemijski (dolazi do nadražaja oka ako dođe u kontakt sa nekom hemikalijom, recimo hlor u bazenu…).

Kod dece se najčešće javlja, bakterijski (uzrokuju ga bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke), virusni (različiti virusi mogu biti uzročnik infekcije), alergijski (glavni uzročnik je polen) konjuktivitis i ukoliko je uzrok herpes ili kontakt sa hemikalijama.

 

Koji su najčešći simptomi konjuktivitisa kod dece?

Kod svakog deteta simptomi su uglavnom drugačiji, a neki od osnovnih su:
•    crvenilo očiju
•    iritirane oči
•    otečenost kapaka
•    pojava žutih krmelja na kapcima
•    gnoj, koji se razlikuje u zavisnosti od uzroka zapaljenja
•    spojeni kapci prilikom buđenja
•    pečenje u očima
•    detetu smeta svetlost – mršti se, plače

 

Kako da prepoznate da beba ima konjuktivitis?

Osim crvenila, otoka kapka i eventualno pojave gustog sekreta, verovatno će mališanu biti narušen san i apetit, stalno će dodirivati oči rukama. Mala deca obično su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i na taj način pogoršavaju situaciju. Ukoliko primetite ove simptome, odmah se obatite lekaru za pomoć.

 

Da li je konjuktivitis opasan za moju bebu?

U većini slučajeva konjuktivitis nije ozbiljan zdravstveni problem i za nekoliko dana može da se izleči. Međutim svakako treba posetiti lekara koji će prepisati odgovarajuću terapiju jer ipak u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnog oštećenja oka.

 

Kako se leči konjuktivitis?

Veoma je važno da lekar odredi uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga, (ali i uzrasta deteta, stanja upale itd.) prepisao odgovarajuću terapiju.

Virusni konjuktivitis ne zahteva specijalan tretman, dovoljno je nežna redovna nega očiju i eventualno upotreba kapi ukoliko ih lekar prepiše, kako bi se sprečio razvoj sekundarne infekcije.

U slučaju bakterijskog zapaljenja vežnjače lekar će predložiti antibiotičke kapi, uljani rastvor ili mast.

Ukoliko je uzrok nastanka alergija lekar prepisuje kapi za oči i eventualno lekove za lečenje alergija.

Ukoliko dete ima zapaljenje oka uzrokovanu herpesom, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju lekovima i kapima za oči. Ovo je najozbiljniji tip konjuktivitisa i može dovesti do problema sa vidom.

 

Da li se upala može proširiti i na drugo oko?

Ne samo da se upala može proširiti na drugo oko, već se može preneti i na druge ljude dodirivanjem upaljenog oka ili očnog sekreta. Veoma je važno održavanje redovne higijene ruku jer je sekret iz oka zarazan 24-48 časova od početka terapijskog lečenja. Takođe, izbegavajte kontakt s drugom decom.

 

Kako da bebi ukapam kapi za oči?

Pre sipanja kapi ili mazanja očiju obavezno treba oprati ruke. Zatim pripremite kapi da vam budu na dohvat ruku. Uzmite dete tako da mu glava bude blago zabačena unazad. Jednu – dve kapi ukapati u donji ugao, nikako direktno u oko i pazite da da pipetom ne dodirnete oko, kako ne bi dalje prenosili infekciju.

 

Može li se konjuktivitis sprečiti?

Konjuktivitis se može sprečiti adekvatnom i redovnom higijenom, naročito ruku, koje su jedan od glavnih uzroka nastanka i prenosnika zapaljenja. Nakon umivanja dete treba da koristi isključivo svoj peškirić.

Takođe, trebalo bi izbegavati kupanje u zagađenim rekama, jezeru…

Od infekcija, kod beba se javljaju infekcije koje se dešavaju prolaskom kroz porodjajni kanal majke, najčešće ukoliko majka ima infekciju hlamidijom, gonokokom, a nekad i ako je majka bez simptoma može doći do infekcije.  Ove infekcije se preveniraju ukapavanjem u oči kapi odmah po rodjenju u porodilištu.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: