Podrigivanje bebe nakon podoja

Podrigivanje bebe je važan deo hranjenja. Dok sisa beba se prilično naguta vazduha što može da joj stvori neprijatnost izazvanu nadutošću. Kako taj vazduh ne bi smetao bebi ona obavezno nakon sisanja treba da podrigne. Nakon i u toku svakog hranjenja bebi je potrebno istisnuti nepotrebno nakupljeni vazduh.

Bebe koje se hrane na bočicu trebalo bi da podrignu nakon 50 popijenih grama odnosno pet minuta, a bebe koje sisaju treba da podrignu nakon svake dojke.

 

Koji položaj je najbolji za podrigivanje?

Podrigivanje pomaže bebi da se reši vazduha koji je progutala tokom sisanja ili uzimanja mleka iz flašice. Postoje tri načina na koji bi beba mogla da podrigne, a na vama i vašoj bebi je da izaberete najbolji. Bebe koje roditelji ne stavljaju da podrignu češće bljuckaju, nervoznije su i muče ih gasovi.

Nekim bebama potrebno je pomoć da podrignu, dok druge to uglavnom čine bez mnogo asistencije. Ukoliko primećujete da je beba uznemirena tokom i nakon obroka, to će vam biti znak da treba da joj pripomognete. Ako je vaša beba nervozna dok je hranite, prekinite na kratko podoj ili hranjenje na flašicu i podignite bebu da podrigne, pa onda nastavite s hranjenjem. Ukoliko hranite bebu na flašicu podignite bebu nakon što pojede 60, pa 90 mililitara, ili pre nego što premestite bebu na drugu dojku, prvo je podignite da podrigne.

Vrste položaja

Podrigivanje bebe

Podrigivanje bebe – POLOŽAJ 01

Na ramenu

Podrigivanje na ramenu daje najbolje rezultate kod većine beba. Beba treba da stoji naslonjena na vaše rame. S jednom rukom ćete je podupirati pod guzom dok ćete je drugom tapkati po leđima. Na rame stavite pamučnu pelenu kako bi zaštitili odeću od bljuckanja. Da bi beba podrignula, nije potrebno da je lupate po leđima – nežni kružni pokreti će pokrenuti vazduh.

Podrigivanje bebe

Podrigivanje bebe – POLOŽAJ 02

Uspravljeno u sedećem položaju

Prilikom ovog zahvata pridržavajte bebin vrat rukom, a nju stavite da vam sedi u krilu. Rukom pridržavajte bebin grudni koš držeći je ispod pazuha, glava treba da joj je nagnuta ka napred. Potapšite je ili protrljajte po leđima vodeći računa da joj glava ne padne unazad.

Podrigivanje bebe

Podrigivanje bebe – POLOŽAJ 03

Licem na dole

Okrenite bebu licem ka dole i stavite je da vam leži u krilu.

 

 

Nemojte paničiti ako vaša beba počne da bljucka ili štuca. Štucanje je sasvim normalno i ne uzrokuju nelagodnost. Isto se odnosi na bljuckanje tokom i posle hranjenja – obično se radi o malim količinama, iako vama možda deluje kao da je to bio ceo bebin obrok.

 

Koliko dugo treba da čekam da beba podrigne?

Nije loša ideja da stimulišete bebu da podrigne svaki put kada menjate dojku na kojoj je, ili na svakih 10 do 15 minuta dojenja. Naravno, potrudite se to da uradite svaki put kada beba završi sa jelom. Posle nekoliko dana, sigurno ćete pronaći sistem koji odgovara vama i vašoj bebi. Ponekad beba i ne podrigne posle podoja, već posle sat vremena.

 

Preterano bljuckanje, grčevi i podrigivanje bebe

Ukoliko vam se čini da beba preterano bljucka ili ako je praćeno savijanjem leđa i plačem, informišite se o refluksu, koji je prilično normalan i uobičajen, kao i gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti, GER-u, koji zahteva lečenje. GER je stanje u kojemu se želučani sadržaj, hrana i želučane kiseline, vraćaju u jednjak i tako uzrokuju bolove. Simptom moće biti snažno povraćanje, ali i nešto intenzivnije bljuckanje, praćeno nelagodom.

Prvih šest meseci obavezno podižite bebu da podrigne i u uspravnom položaju je držite 10 do 15 minuta (duže ukoliko beba ima GER), na taj način ćete sprečiti da se mleko iz želuca vrati bebi u usta. Ali i ukoliko beba bljucne to ne treba da vas brine – verovatno je samo pojela više nego što joj je bilo potrebno.

Kako vaša beba bude rasla, ona neće podrigivati nakon svakog obroka i to ne treba da vas brine, to obično znači da je beba naučila da jede i da više ne guta vazduh tokom hranjenja.

Imajte na umu da oko 65 odsto beba povremeno povrati malu količinu mleka, naročito prilikom podrigivanja nakon obroka. Takvo ponašanje je sasvim normalno. No, ukoliko su problemi vaše bebe teži, obavezno se posavetujte s pedijatrom.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu ordinacije obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: