Disleksija: Poremećaj sposobnosti čitanja

Disleksija je poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevaja pročitanog, dok je senzorna sposobnost očuvana. Javlja se u najranijem detinjstvu i otkriva se u ranom školskom uzrastu, kada dete počne da čita i piše. Inteligencija te dece je prosečna, nadprosečna sa izraženim kreativnim sklonostima.

 

KOJI JE OSNOVNI PROBLEM? 

Disleksija se ne uoči na vreme. Roditelji i učitelji primećuju da dete teže savlađuje tehniku čitanja. Tada počinju da misle da je dete lenjo. Takav stav uglavnom se nastavlja u drugom i u trećem razredu.

Dete postaje nervoznije, motivacija slabi, pritisak roditelja postaje sve veći, škola postaje napor. Dete gubi poverenje u sebe, u ljude. Ali to treba da bude prošlost.

Ako posumnjate da dete ima poremećaj čitanja ili teškoću u savladavanju modela čitanja treba da potražite stručno mišljenje logopeda. Dijagnostika mora da bude detaljna i da se dete prati.

Važno je objasniti detetu, roditeljima i učiteljima problem. Biti mu podrška, motivisati ga i hrabriti.

 

SIMPTOMI DISLEKSIJE

Dete s disleksijom:

  • zamenjuje ili izostavlja slova
  • menja redosled slova ili slogova u reči
  • izostavlja ili dodaje neke reči
  • često zamenjuje vokale unutar reči
  • odvojeno čita slovo po slovo
  • nemogućnost dovođenja u vezu štampanog i pisanog slova.
  • preskakanje redova
  • rukopis mu je neuredan i nerazumljiv

 

Zavisno od oblika i nivoa disleksije, dete mora da ima sve ili samo neke od navedenih simptoma. Neki od ovih simptoma se mogu javiti i kod dece koja nemaju disleksiju i to ume da zbuni roditelje i učitelje.

Važno je razlikovati decu koja imaju prolazne teškoće u čitanju i pisanju i decu koja imaju trajne teškoće (disleksiju).

Takođe imamo i decu koja imaju smanjene intelektuaklne sposobnosti tako da njihove teškoće u čitanju i pisanju nisu disleksija.

Za decu sa disleksijom vrlo je bitna komunikacija i podrška škole i porodice.

Disleksija neće od svakog disleksičara učiniti genija.  Za njih je bitno da znaju da to što imaju teškoće s čitanjem pisanjem, izgovaranjem ili matematikom ne znači da su nisu dovoljno dobri.

Disleksičari su veoma radoznali, razmišljaju u slikama a ne u rečima, intuitivni su i oštroumni, imaju živahnu maštu.

Bitno je da se disleksija prepozna i da ove sposobnosti roditelji i učitelji ne  unište svojim zahtevima.

Svi koji rade sa decom treba da pronađu one puteve koji  im omogućavaju  da savladaju poteškoće “

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: