Neverovatne činjenice o majčinom mleku

Činjenice o majčinom mleku

Svi znamo da ništa ne može da se poredi sa dobrim efektima majčinog mleka. To je uvek bilo i uvek će biti najbolja ishrana za vašu bebu. Istraživači i dalje otkrivaju nove i neverovatne činjenice o tome… Pogledajte ih i saznajte zašto je majčino mleko tako neverovatno.

Vaše mleko je namenjeno vašoj bebi…

Ne postoji ništa slično sastavu majčinog mleka. Svaka majka ima jedinstveno mleko. Zato će njena ishrana uticati na količinu nutrijenata kao što su vitamin A, vitamin D, vitamini B kompleksa, jod, esencijalne masne kiseline i dugolančana višestruka masna kiselina DHA.

… i ono se i dalje prilagođava

Majčino mleko nije obrok stalnog sastava. Menja se tokom laktacije, tokom samog obroka, prema klimatskim uslovima i polu vaše bebe kako bi najbolje zadovoljilo njene potrebe.

… menja se u toku laktacije

Najvažnije promene uočene su u prvim nedeljama posle rođenja. Sastav se menja da bi zadovoljilo rastuće potrebe odojčeta:

  • Kolostrum (prvih pet dana posle rođenja) jeste specijalna žuta tečnost koju u malim količinama proizvodi mlečna žlezda pre stvarnog početka laktacije. Siromašna je mastima i bogata belančevinama da bi se pomogao brz rast vaše bebe. Zbog visokog sadržaja imunih sastojaka naziva se imuno mleko.
  • Prelazno mleko (6 do 14 dana posle rođenja), kako i samo ime kaže, jeste prelazna faza. Nutritivni sastav postepeno postaje sličan zrelom mleku i pritom se povećava i količina mleka.
  • Zrelo mleko (oko druge nedelje posle rođenja) sadrži manje od polovine sadržaja belančevina i više masti nego kolostrum.

Sadržaj belančevina vašeg mleka menja se tokom laktacije, počev od prvog dana, prateći potrebe rasta vaše bebe. Sa smanjenjem brzine rasta bebe u prvim mesecima života, sadržaj proteina  konstantno opada.

… menja se tokom pojedinačnog obroka

Na početku obroka „početno mleko“ je vodeno da bi se ugasila žeđ bebe. Tokom obroka polako raste sadržaj masti i energije i dostiže vrhunac na kraju obroka, čime se zadovoljava glad bebe.

… menja se zavisno od klimatskih uticaja

Majčino mleko se prilagođava klimi: po vrelom vremenu, majke stvaraju više početnog mleka (vodenog) kako bi bebe dobile dovoljno tečnosti.

Savršeno.

… menja se prema polu vaše bebe

Da li znate da će vaše mleko imati 25% više energetskog sadržaja ukoliko dojite dečaka nego kada biste dojili devojčicu!

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: