Povoljnosti majčinog mleka

Povoljnosti majčinog mleka – Svi znamo da se ništa ne može uporediti sa majčinim mlekom i njegovim dobrobitima. Uvek je bilo i uvek će biti najbolja prehrana za Vaše dete. Naučnici ga predano proučavaju i stalno pronalaze nove neverovatne pojedinosti.

Ne postoji loše majčino mleko, mada je mleko svake žene drugačijeg sastava. Svaka majka stvara svoje jedinstveno mleko. Njena ishrana delom utiče na količinu prehrambenih sastojaka poput vitamina A, D, B-kompleksa, joda, esencijalnih masnih kiselina i dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, poput DHA.

Majčino mleko nije obrok nepromenjivog sastava. Menja se tokom meseci dojenja pa čak i tokom jednog podoja, u zavisnosti od klimatskih uslova, pola Vašeg deteta i njegovih potreba.

Vaše mleko obezbeđuje sve nutrijente za normalan rast i razvoj vaše bebe. I to nije sve. Ono takođe pomaže razvoju imunog sistema, pruža imunološku zaštitu i pomaže zdrav rast.

 

Povoljnosti majčinog mleka – POMAŽE VAŠEM DETETU DA IZGRADI SVOJ IMUNOLOŠKI SISTEM

Nekoliko takozvanih „bifidogenih faktora“ poput dobrih bakterija, oligosaharida, visokog sadržaja surutke i laktoze povoljno utiče na nastajanje zdrave crevne mikroflore, važne za razvoj zdravog imunološkog sistema.

 

Povoljnosti majčinog mleka – UČVRŠĆUJE BEBINU IMUNOLOŠKU ZAŠTITU

Različiti imunološki faktori iz majčinog mleka dopunjuju detetov imunološki sistem i poboljšavaju zaštitu od bolesti. Antitela iz mleka mogu štititi odojčad od velikog broja bakterija, štiti zdravlje na duge staze

U zemljama u razvoju, dojenje može biti pitanje života ili smrti, a kod naroda koji su više razvijeni, bebe koje doje su zdravije od onih koje nisu dojile. Neke od povoljnosti majčinog mleka:

  • Manji rizik od infekcija probavnog sistema, akutnih upala uha i ozbiljnih infekcija donjih disajnih puteva
  • Manji rizik za astmu i atopijski dermatitis kod odojčadi koji su nasledno skloni tim bolestima
  • Manji rizik od prekomerne težine i/ili debljine tokom detinjstva i mladosti
  • Manji rizik od dijabetesa
  • Bolji kognitivni razvoj

 

Povoljnosti majčinog mleka – RAZVIJANJE UKUSA KOD BEBE

Zadnje, ali ništa manje važno, dojenje može pomoći u razvoju čula ukusa Vaše bebe. Ono šta Vi jedete daje ukus Vašem mleku. Stoga je majčino mleko prirodan deo nežnog učenja ukusa – onog koje je započelo u 12. nedelji trudnoće. Vaše mleko nije toliko blago koliko mislite! Ima široku paletu ukusa dobijenih iz hrane, začina i pića koje unosite ili udišete. I, za razliku od mlečnih formula, pruža Vašoj bebi bogati i složeni, potpuni doživljaj čula.

Uz prehranu Vašim mlekom beba će se lakše odupreti zavisnosti od slatkih ukusa tokom razdoblja dohrane. Stoga, što je bogatija Vaša ishrana voćem i povrćem, to će ih lakše Vaša beba prihvatiti i zavoleti kasnije u životu.

Uspete li dojiti i održati zdravu, uravnoteženu ishranu, Vaša beba će uživati u Vašem mleku kao jedinoj hrani tokom prvih 6 meseci života. Biće to najbolja hrana, najboljeg sastava primerenog bebinim potrebama u rastu i razvoju. Nakon 6 meseci, moraćete uz dojenje dati i drugu, čvrstu hranu koja je potrebna kako bi se i ubuduće zadovoljile sve bebine prehrambene i razvojne potrebe.

 

NEOPEDIATRICA ordinacija – Pedijatar, Beograd

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: +381 11 24 24 248 / +381 65 24 24 248 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta ordinacije nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu ordinacije nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte s lekarom.
SHARE IT: